5 hónapnál régebbi cikk

Remek sporthétvége: válogatott siker fehérvári főszereplőkkel, kiütéses Alba és Volán győzelem
Fehérvár Médiacentrum fotója
Mátay Balázs
Remek sporthétvége: válogatott siker fehérvári főszereplőkkel, kiütéses Alba és Volán győzelem

Utolsó összecsapásán két döntetlen után sikerült 3 pontot szereznie labdarúgó válogatottunkban, a Volán tízet ütve nyert, az Alba pedig 105 pontot szórva.

Montenegrót fogadta és győzte le 3-1-re a jövő évi, németországi Európa-bajnokság selejtezősorozatának utolsó körében a magyar labdarúgó-válogatott.

Mivel a másik mérkőzésen Szerbia meglepetésre otthon sem bírt, 2-2-re végzett Bulgáriával, így a mieink akkor is csoportelsőként végeztek volna, ha nem szereznek pontot, Montenegrónak viszont kizárólag egy győzelem és a szerbek veresége jelentett volna Eb-részvételt. Egy darabig volt is erre sansz, mivel a bolgárok a hajráig vezettek 2-1-re, miként Szavicsék a Puskás Arénában 1-0-ra, a 66. percig. Ekkor azonban jött a varázslat: egy székesfehérvári születésű és a városban nevelkedő fiatal, Szoboszlai Dominik elővette a varázspálcáját és másfél perc alatt két remekbeszabott találattal fordított és megnyerte csapatának a mérkőzést!

A találkozó első félideje hazai szempontból igen gyengére sikeredett, mert bár akadt 1-2 kisebb helyzete Marco Rossi csapatának is, a keményen küzdő és a halovány továbbjutási reménybe kapaszkodó montenegrói gárda élesebb, veszélyesebb volt, nem érdemtelenül szerzett vezetést a játékrész hajrájához érkezve Rubezsics révén a 36. percben. A „mezőny legjobbjai” ekkor még a szurkolók voltak, akik lelkesen hajtották a mieinket, tették amit nekik „tönni köll” ilyen helyzetben.

Aztán a második félidő közepéhez érkezve Szoboszlai Dominik felbosszantotta magát – saját bevallása szerint – a montenegrói játékosok kissé provokatív stílusán, kiváltképp a „nyolcas” beszólásain, aki igyekezett kihozni őt a béketűréséből. Ez csak annyiban sikerült, hogy a Liverpool legújabb klasszisa szűk két perc alatt előbb a jobb oldalon lendületből ment át néhány szép csel kíséretében a vendégek védelmén, s lőtt a jobb alsóba az ötös sarkáról, majd a másik oldalon az ötös másik sarkáról is megtette ezt, igaz, ennél a gólnál nem kellett cseleznie sem, jó labdaátvétel és helyzetfelismerés után jött a pontos, bal lábas lövés és 0-1-ről pillanatok alatt 2-1-lett!

Ekkor már a pályán tartózkodott és sok akcióban benne is volt a Vidi karmestere, Kalmár Zsolt, akinek (is) köszönhetően veszélyesebbé vált a magyar válogatott produkciója, nagyot lendítve már ezzel is a találkozó képén.

A harmadik gól – amihez ugyancsak kellett „Szobo”, az ő lövése után a kipattanóra érkezett jól Nagy Ádám, aki közelről a kapuba vágta az elé kerülő játékszert – már csak a hab volt a tortán. Ott vagyunk az Eb-n, jöhet a decemberi csoportsorsolás, amelyen a második kalapból húzzák majd ki  Magyarország nevét!

Nyolcadik mérkőzését is megnyerte a férfi kosárlabda NB I felsőházában az Arconic-Alba Fehérvár csapata.

Alejandro Zubillaga alakulata a Kaposvárt verte 105-77-re és továbbra is egyedüli veretlenként vezeti a bajnoki tabellát! 

A találkozó első fele szoros volt, jól tartotta magát a somogyi gárda, hiszen félidőben még csak 3 ponttal vezettek Vojvodáék. Ezt követően azonban egy brutális 33-11-es negyedet repesztettek, így a záró játékrészre nem maradt sok kérdés.

Az Albában most hatan is kétszámjegyű dobóteljesítményt nyújtottak: a nemrégiben Kris Martin helyett szerződtetett Roberts 21, Barnett 19, Chambers 18, Vojvoda 17, Dickey 15,  Philmore pedig 11 pontot szórt.

A kék-fehérek legközelebb majd november 25-én, szombaton 18.00 órakor Pakson az Atomerőmű SE otthonában próbálják tovább nyújtani remek szériájukat.

A Klagenfurttól elszenvedett péntek esti meghökkentő, 7-1-es haza zakó után (megjegyzendő, és kissé megdöbbentő, hogy a nagyon erős címvédőt, a Salzburgot vasárnap 8-1-re ütötte ki a Klagenfurt!!) gyorsan, alig 24 órával később javított, nem is akárhogyan a Hydro Fehérvár AV19 jégkorong csapata az osztrák bázisú ICEHL-ben.

Kiss Dávid alakulata 10-2-re gázolta el az olasz Asiagót, úgy, hogy már 10-0-ra vezetett, s csak a hajrában, egy alaposan takarékos üzemmódban játszó Volán ellen tudott szépíteni a vendégcsapat.

A hazai találatokból McGauley és Atkinson 3-3, Bartalis 2, Hári és Phillips 1-1 góllal vetet ki a részét. Kiváltképp Hári produkciója volt káprázatos, mert a gólja mellett nem kevesebb, mint 5 (!!) gólpasszt is kiosztott, azaz 6 kanadai ponttal zárta a találkozót.

Ezzel a sikerrel továbbra is a tabella második helyén áll a fehérvári egylet, amely legközelebb november 24-én, pénteken a Graz vendégeként lép jégre.

Pénteki, debreceni sikerét követően vasárnap a DVTK Jegesmedvék szurkolóinak estéjét is elrontotta a FEHA19 jégkorong csapata az Erste Ligában.

A "kisvolán" hosszabbításba, majd szétlövésbe torkolló mérkőzésen 3-2-re nyert esélyesebb ellenfele vendégeként. A fehérvári gólokat Kaszinszkij, Csollák és Strazdins ütötte.

A fehérvári akadémisták harcos játékstílusa nem fekszik a diósgyőrieknek, ezért nem is nagyon talált fogást a lelkesen, koncentráltan hokizó ifjoncokon, akik két szép góllal keserítették riválisukat a rendes játékidőben.

A szétlövés igen izgalmasra és hosszúre sikeredett, mivel csak a 10. körben Strazdins sikeres büntetőjével dőlt el. A FEHA19 így a szezonban másodszor győzte le a DVTK-t, ezzel megelőzte a megyei rivális DAB-ot a tabellán, már nem utolsó, s legközelebb a Csíkszeredát fogadja pénteken 18.30-kor.

Nagyon gyengén kezdte a szezont, de kezdi összekapni magát a női kézilabda NB I-ben az Alba FKC.

A fehérvári alakulat a 10. körben kulcsmeccset nyert meg 27-26-ra a közvetlen riválisnak számító Budaörs ellen, hazai pályán. 

A mérkőzésen az 50. percig a vendégek vezettek, ám ekkor egalizált, majd a véghajrában a maga javára fordította a találkozót Horváth Roland együttese, és 2 pontos sikerével fellépett a tabella 7. helyére. Itt gyorsan hozzá kell tenni, hogy az Alba és a már kieső pozícióban álló NEKA között mindössze 3 pont a különbség és a fehérvári lányok mögött elhelyezkedő csapatok mind egy találkozóval kevesebbet játszottak, így ez a 7. helyezés meglehetősen vékony jégen táncol.

Az AFKC legeredményesebbje a 7 gólos Afentaler volt, a 6 találatig jutó Utasi, valamint az 5 gólt szerző Kövér Luca volt. Az fehérvári hölgyek számára ez volt idén az utolsó bajnoki meccs, a következő fordulóban, majd január 10-én a Ferencvárost fogadja 17.00 órakor.

(Mátay Balázs)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek