5 hónapnál régebbi cikk

Vidi, Volán, Alba: fontos győzelmekkel dobogón a fehérvári csapatok!
Fehérvár Médiacentrum fotója
Mátay Balázs
Vidi, Volán, Alba: fontos győzelmekkel dobogón a fehérvári csapatok!

A pénteki után a szombati nap is csupa székesfehérvári sportsikert hozott, ráadásul kulcsmérkőzéseket tudott megnyerni az első számú labdarúgó, kosárlabda és jégkorong csapat.

Újabb rangadót nyert és már csak azoknak lehet meglepetés, hogy több, mint két és fél év után újra dobogós a labdarúgó NB I-ben a Fehérvár FC, akik nem látták játszani az elmúlt 2 hónapban.

A piros-kék alakulat 3 év elteltével tudta legyőzni megyei riválisát, a Puskás Akadémiát. A 3-1-es sikerből Kodro 2, Christensen 1 góllal vette ki a részét.

Egy komoly hazai helyzetet és Markek védést követően már a 6. percben megszerezte a vezetést a Vidi: Christensen középen, kissé balra sodródva tört kapura, de lövés helyett az ötösön belül, 3 méterről laposan középre gurított, Kodro pedig a kicsit későn és rossz ütemben mozduló Markek mellett zavartalanul passzolhatott a kapu közepébe.

Továbbra is jól nézett ki a hazaiak játéka, de láthatóan kicsit "beleült" az eredménybe, ezt pedig kihasználta a Puskás, igaz, ehhez a szerencse és a hazai védelem is kellett, mivel egy bal oldali támadás végén Gergényi az alapvonal felé pattanó labdát nem rúgta vagy fejelte ki, az egyik közbelépő felcsúti játékos visszakanalazta a játékszert, majd amikor az egy pattanás után lehullott, Katona Mátyás ki akarta azt rúgni, majdnem a 16-os vonaláról, ám a közbelépő Nagy Zsolt lábát találta el. Bár semmi szándékosság nem volt benne, a labdát nézte és akarta elrúgni, de a "szabál az szabál", ezért lehetett büntetőt adni és Bognár játékvezető másfél percnyi VAR-ozgatás után meg is adta.

Csakhogy a kapuban nem dísznek állt Tóth Balázs, aki éppen a Puskástól érkezett a Vidihez kölcsönbe, s kiütötte Plsek gyengén a jobb sarok felé tartó lövését. Aztán ezzel még nem volt vége a PAFC keserűségeinek, miután a remekül focizó Christensen hasonló módon középről némi bal hurkot követően ért a kapu előterébe, s szépen ki is lőtte a bal alsót. Markek ennél a gólnál is rossz ütemben, későn mozdult, már akkor dobta el magát, amikor túljutott rajta a labda.

2-0 után Kodrónak is volt még egy nagy lehetősége Csongvai ívelését követően, de itt a felcsúti hálóőr nagyot védett. Ezzel zárult érdemben az első 45+6 perc. A folytatásban aztán az 57. minutumban egy kapu előtti kavarodás végén Colley elé pattant a labda, ő pedig bevágta a vendégek szépítő találatát.

Nem zavarta ez sem meg a Vidi magabiztos produkcióját, közelebb volt a harmadik gólhoz, mint a Puskás a másodikhoz. Markek kétszer is bravúrral hárított, hogy aztán a 75. percben már ő is tehetetlen legyen: a csereként beállt Karamoko tört be lendületesen a 16-os jobb oldalán a büntetőterületen belülre, az utána loholó Stronati csak feldönteni tudta, márpedig ezért 11-es járt, amit Kodro nagy nyugalommal helyezett a kapu közepébe, a jobbra mozduló Markek helyére.

Újra kettővel ment a Fehérvár FC és be is húzta az újabb fontos 3 pontot, amivel a Kisvárdán 0-0-ra végző Debrecent és a legyőzött Puskást is átlépve a bajnoki tabella 3. helyére ugrott! Két és fél év után áll újra az első háromban a piros-kék gárda. Ki gondolta volna ezt 7-8 fordulóval ezelőtt? Alighanem senki...

Megtartani azonban nem lesz könnyű ezt a pozíciót, mivel következő körben, december 10-én, vasárnap 15.30-kor a kiesés elől menekülő Mezőkövesd vendége lesz, amely nagyon veszélyes ellenfél, főleg hazai pályán.

Kilenc győztes mérkőzés után komoly pofonba szaladt bele hét közben a Falco otthonában az Arconic-Alba Fehérvár a férfi kosárlabda NB I 10. körében. Akik azt gondolták, ez a pofon megrendítette Alejandro Zubillaga csapatát, tévedtek, mert az Alba a Sopron ellen szombat este egy kiütéses sikerrel jelezte, a bajnok elleni vereség után újra a győzelmek útjára lép. 

A 100-73-as győzelemből Philmore 25, Barnett 20, Vojvoda 17, Roberts 11 ponttal vetet ki a részét.

Az első két negyedben a Sopron nagyon jól tartotta magát, a kissé fáradtan mozgó és pontatlan Alba nem tudott elhúzni, sőt, a nagyszünetre mindössze egyetlen pontos hazai előnnyel vonulhattak a felek. Aztán jött a sokszor fordulópontot hozó harmadik negyed, ami most is döntőnek bizonyult, mert egy brutális, 37-16-os 10 perccel minden vitás kérdésre nyomatékos választ adott a kék-fehér egylet.

A végére még növelte is a különbséget a fehérvári gárda, amely 10 győzelemmel és egyetlen vereséggel vezeti a tabellát, s a következő fordulóban, december 8-án, pénteken 18.00 órakor a DEAC vendége lesz.

Az ICEHL alapszakaszának 25. fordulójában kétszer is hátrányba került, de fordított és végül 5-3-ra győzött a Hydro Fehérvár AV19 az Innsbruck ellen, így tartja 3. helyét az osztrák nemzetközi jégkorong bajnokság tabelláján, mi több, már 8 pont az előnye a Klagenfurt és 9 a Villach előtt, igaz, ez a két csapat egy mérkőzéssel kevesebbet játszott, mint a Volán.

Az első játékrész közepén szerezte mega  vezetést a tiroli egylet, amire Vértes révén válaszolt a Volán a második harmad elején. Ezt követően újabb gólváltással előbb az Innsbrucknál volt az előny, majd Terbócs már a záró 20 perc első negyedében egalizált újra, hogy aztán Leclerc és Mihály találataival el is döntse a találkozót.

A véghajrában kapuslehozatal után szépített a vendégcsapat, majd a továbbra is üres kapuba Bartalis talált be bő fél perccel a vége előtt, feltéve a pontot az Í-re.

Kiss Dávid alakulata a következő körben, december 5-én, kedden 19.15-kor a Vorarlberget fogadja erőteljes győzelmi esélyekkel.

(Mátay Balázs)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek