Élőben figyelhetjük a seregélyesi gólyapár életét
·Zöldgólya·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Seregélyesi Baptista Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
Élőben figyelhetjük a seregélyesi gólyapár életét
·Zöldgólya·Utolsó frissítés: undefined

Seregélyes egyik gólyapárjának élete immár élőben követhető a legnagyobb videómegosztón. A Seregélyesi Baptista Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola hamarosan a kékvércsék életét nyomonkövető kamerát is kihelyez.

A Székesfehérvártól alig néhány kilométerre fekvő Seregélyes (ahogy a neve is mutatja) Fejér egyik madarakban igen gazdag települése, a kisebb énekesmadaraktól kezdve a környező réteken, szántóföldeken gazdag rágcsáló-terítéket találó ragadozómadarakig számtalan faj található itt meg. Kiemelkedően sok a gólya a településen, ezek közül az egyik pár mindennapjait immár élőben is követni lehet.

A Seregélyesi Baptista Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola közösségi médiafelületein számolt be arról, hogy immár állandó gólyafigyelő kamerával büszkélkedhet a Fehérvár közvetlen közelében fekvő település. Seregélyesen 8 fészekbe érkezett meg a tavasz beköszöntével költésre kész gólyapár, egy fészek évek óta hiába várja haza korábbi gazdáit.

A 8 lakott fészek közül az egyik, az iskola közelében fekvő fészek közvetlen szomszédságába került kamera, melynek telepítését a tanintézménnyel szorosan együttműködő Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság részéről Fenyvesi László felügyelt. Az iskola a tanintézmény informatikai hálózatát gondozó Incze Csaba Árpád (INKO-SZÁMTECH Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.) és Viktor Gábor segítségével valósította meg a gólyák életét élőben közvetítő kamera telepítését, az élő adás pedig a héten már meg is indult:

Fejérben egyébként meglehetősen kevés olyan akció volt, mely gólyafigyelő kamerák telepítését szorgalmazta volna, az ország más pontjain azonban több ilyen nyomonkövetés is zajlik. A seregélyesi iskola tervei között egy további kamera telepítése is szerepel, ennek adása május elején indulhat és egy csodás ragadozó, a helyi kékvércsék mindennapjait mutathatja be.

Az ilyen kamerák a szórakoztatás és ismeretterjesztés mellett rengeteg értékes megfigyelést is jelentenek a szakemberek számra. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) idén második alkalommal hirdeti meg a Tavaszi Természetles adatgyűjtő akciót, amely nemcsak a környezetünkben élő madarak, de a kétéltűek, hüllők, lepkék és emlősök megfigyelésének rögzítésére is alkalmas. A sikeres tavalyi program során 1 021 felhasználó 1 749 helyszínről töltött fel adatokat adatbázisba, összesen 203 fajról érkezett 18 550 megfigyelési adat. Ahogy az MME felhívása fogalmaz:

„Ha bárki kedvet érez csatlakozni a programhoz, nincs más teendője, mint a kertjében, vagy a közeli parkban látható madarakat, gyakoribb kétéltűeket, hüllőket, lepkéket és emlősöket megfigyelni, majd a megfigyeléseit beküldeni június végéig. Az adatgyűjtő felület ezúttal is a Turdus applikáción és a termeszetlesen.mme.hu oldalon, a felmérés ikonjára kattintva érhető el, amelyek azonnal rögzítik a bevitt adatokat.”

Időközben elkészült a már lezárult 2. Téli Madárles eredményeinek összesítése, mely szerint 944 adatközlő 1125 megfigyelési helyről 141 faj 204 207 egyedéről számolt be, ami 20-szal több fajt és 118 457 egyeddel többet jelent a tavalyihoz képest.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek