Hokis öröm, Vidis bánat a hét zárásaként
Fehérvár Médiacentrum fotója
IIHF
Hokis öröm, Vidis bánat a hét zárásaként

A Hydro Fehérvár AV19 nyolc játékosával felálló magyar válogatott győzelemmel kezdte a vb-t, a Vidi labdarúgói pedig az NB I-ben leszerepeltek Kisvárdán vasárnap délután, illetve este.

3-1-re legyőzte Japánt, így fontos sikerrel kezdte a bolzanói divízió 1/A-s világbajnokságot a magyar jégkorong-válogatott. A nyolc fehérvári hokist is soraiban tudó nemzeti csapatunkban a Volánosok közül Hári góllal és gólpasszal, Terbócs pedig egy góllal vette ki a részét a jó kezdésből.

A japánok a tőlük várt harcos, gyors hokit játszották, de most jórészt nagyon figyelt válogatottunk, hogy ne nyíljon ki hátul, ne legyenek felesleges kiállításaink és ne adjon könnyű ziccereket ellenfelének, ez pedig meg is hozta gyümölcsét, még úgy is, hogy a középső játékrészben visszaesett Sofronék produkciója és koncentrációja.

Az első harmad 8. percében megérdemelten szereztünk vezetést akcióból: szép korongjáratás után Hári Szabó Bencéhez fordított, az ő lövése még lejött a blokkról, de Varga fordulásból betette, első felnőttvilágbajnoki meccsén rögtön első gólját szerezve!

A folytatásban sokáig magabiztosan hokiztak a mieink, ám az első szünet után nem mentek úgy a dolgok, mint az első 20 percben, de ekkor ennek nem volt kapott gól formájában megnyilvánuló következménye, sőt, közel álltunk a második találatunkhoz, amit aztán az utolsó harmad elején sikerült Terbócs révén megszerezni: a Volán egyik ászának lapos lövése a mamutok között talált utat a hálóba. 

Jöhetett volna gyorsan a harmadik gólunk is, de Nemes helyzeténél Nariszava védett nagyot. A hajrában azért jöttek a nem kívánt izgalmak, miután Japán sokadik emberelőnyénél Hanzava keresztpassznak szánt korongja Nilsson sarkáról a kapunkba pattant. 2-1 után nagyon nyomtak az ázsiaiak, ám végül egy üres kapus találattal Galló előzékenységének köszönhetően Hári pöttyintette be a korongot 30 centiről a ketrecbe, eldöntve a mérkőzést.

Összességében megérdemelt a magyar győzelem, Bálizs a kapuban remekelt, a mezőnyben pedig Galló, Hári, Terbócs és Nilsson nyújtott remek produkciót. Folytatás kedden 16 órakor a nem kis meglepetésre a top-favorit Szlovéniát 4-2-re legyőző Dél-Korea ellen.

Nem jó ómen, hogy a véghajrában elkezdte szórni a pontokat a labdarúgó NB I-ben dobogóért harcoló Fehérvár FC. A Vidi a múlt héten hazai pályán a hajrában kapott góllal bukott 2 pontot ZTE ellen, vasárnap pedig a bennmaradásra már csak elméletileg esélyes Kisvárda vendégeként kapott ki egy 11-es góllal 1-0-ra. Ez azért különösen bosszantó, mert még így is 4 pont előnnyel áll a 3. helyen üldözői előtt, s ha ezen a két találkozón nem 1, hanem 6 pontot szerez, már biztossá tehette volna dobogós pozícióját. Így marad az izgalom a végéig...

Pedig ez a kisvárdai meccs is simán fogható lett volna, ám Bartosz Grzelak láthatóan nem úgy küldte csatába játékosait, hogy mindenáron nyerjék meg ezt a meccset és ennek megfelelően, bár az első 10-12 percben fölényben játszott a piros-kék alakulat, ez helyzetekben nem mutatkozott meg. Mivel a Kisvárda ráérzett arra, hogy a Vidi most sem szakad meg a győzelemért, felbátorodott és két ízben csak a kapufa, másik két esetben Tóth Balázs bravúrjai mentették meg Fioláékat attól, hogy már a szünetre eldőljön a meccs. A másik oldalon is voltak lehetőségek, de a hazaiaké nagyobbak voltak és több is akadt belőlük.

A második játékrészben sem változott semmi, azon kívül, hogy egy véleményes szituációt követően az 52. percben Pintér játékvezető és a VAR közösen addig nézegette Serafimov megmozdulását a 16-oson belül, hogy végül büntetőhöz jutottak a várdaiak. A lehetőséget Camaj váltotta gólra. Ez a 11-es gól pedig elég is volt a piros-fehéreknek a sikerhez a vérszegény produkcióval kirukkoló Vidi ellen.

Valahogy az az érzése a szemlélődőnek, mintha a fehérvári csapat juszt is be akarná bizonyítani, hogy bármennyire is botladoznak a riválisok, bármennyire is lökik közelebb a dobogóhoz, beváltja azokat az elvárásokat miszerint a biztos bennmaradás, maximum a középmezőny elérhető számára. A baj csak az, hogy így 3 fordulóval a vége előtt még mindig a 3. helyen áll és bármit is játszik a következő mérkőzésén, utána is még ott marad, a szurkolók pedig azok után, hogy fél éven át ott tanyáztak a dobogón, nem nyelnék le azt a békát, ha éppen az utolsó két körben csúsznának le az éremről kedvenceik.

Apropó, következő kör! Május 3-án, pénteken este az MTK érkezik a Sóstóra, az az MTK, amelyet ebben az idényben kettőből kétszer simán vertek Csongvaiék. Éppen úgy, mint a mostani meccs előtt a Kisvárdát. Több párhuzam remélhetőleg nem akad már ebben az összevetésben...

(Mátay Balázs)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek