Minden jó, ha a vége jó - ismét az elitben jégkorongozóink!
Fehérvár Médiacentrum fotója
IIHF
Minden jó, ha a vége jó - ismét az elitben jégkorongozóink!

Hatalmas küzdelemben megvan az a győzelem, ami a végső sikerhez kellett, így az utolsó napos lutriból a magyar hokisok jöttek ki a legjobban. Irány az A-csoport!

Óriási csata végén, kétszer is megszerezve a vezetést, 2-1-re legyőzte Szlovéniát a fehérvári hokisokkal teletűzdelt magyar jégkorong-válogatott, így megnyerte a divízió 1/A-s világbajnokságot és a tavalyi kiesését követően azonnal vissza is jutott az elit vb mezőnyébe! A magyar gólokon Hári és Papp osztozott. A mieinkkel karöltve a legyőzött szlovén együttes jutott még fel másodikként az A-csoportba, jövőre ők is ott lesznek a svédországi és dániai közös rendezésű vb-n. A házigazda olaszok lemaradtak a feljutásról, hiába tömték ki 8-1-re a záráson a kieső Dél-Koreát. A 4. Románia, az 5. Japán lett.

A magyar nemzeti csapat egy igazi hőskölteményt írt ezzel a szerepléssel, mert belső konfliktusok, feszültségek mellett, a románoktól elszenvedett döbbenetes vereség után is képes volt felállni és a két legnagyobb riválist legyőzni. Aligha kérdéses, hogy ez a gárda megérdemelte a sikert, a feljutást, mert minden körülmények között megtanult nyerni.

Erre ékes példa volt a szombat esti mindent eldöntő csata, mivel összességében Szlovénia erőteljesebb, támadóbb volt, ha pontozásos sportág lenne a hoki, biztosan ők nyernek, éppen úgy, mint egy nappal korábban a házigazda olaszok. Csakhogy mindkét esetben volt elég erő, kitartás, bátorság, és persze szerencse is ahhoz, hogy a mi fiaink szerezzenek egy góllal többet. Megjegyzendő: ez volt a két válogatott 12. egymás elleni vb- csatája és most először tudott a magyar egylet győzni!

A találkozó első 10 percében alig tudtak kijönni a saját térfelükről Sebőkék, majd amikor igen, Hári János érkezett és bevágta a vezető gólt. Ezt követően a meccs végéig nyomtak a szlovén hokisok, Ticar elképesztően szerencsés potyagóljával egyenlítettek is a második harmadban (a rutinos klasszis egy összecsapást követően a jégen hason fekve (!!!) is a kapu felé kotorta a korongot, az egyébként parádézó Bálizs ezen annyira meglepődött, hogy a felé csorgó pakk a korcsolyájáról a kapunkba szédelgett), de ez sem törte meg válogatottunkat: Hári keresztpassza és Varga lecsorgó lövése után Papp Kristóf emelt a kapuba 3 perccel a vége előtt, amivel meg is nyertük a sorsdöntő ütközetet. 

A Hydro Fehérvár AV19 különítményéről külön is szólva, mind a kilenc válogatott - a tartalékkapus, Horváth Dominik kivételével - végig komoly szerephez jutott. Hári János kiemelkedett közülük, mivel ő lett 3 góllal és 4 gólpasszal a torna pontkirálya! A Volántól családi okok miatt kényszerűségből távozó, Svédországba hazatérő Nilsson, Stipsicz Bence és Kiss Roland szintén remekül tette a dolgát a védelemben, mint minden egyéb tekintetben. A Fehérvárra egy év után most visszatért Erdély Csanád két gólt ütött, a légiósévei után szintén a Volánhoz igazoló Sebők Balázs gólpasszokkal segítette csapatunkat, Terbócs István és Mihály Ákos gólt szerzett, gólpasszokat adott, de Németh Kristóf is kiválóan látta el feladatait.

(Mátay Balázs)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek