2018. október 23. kedd Gyöngyi
Menü

Megéri szaunázni?

Megéri szaunázni?
(Fotó: time.com)

Ha túlzásba visszük, a szaunázásba akár bele is halhatunk. És ez nem vicc. Ésszel alkalmazva viszont az egyik legjobb, legegészségesebb téli kikapcsolódás.

Szaunázni nem csak azért jó, mert a forróság ellazít, jól esik a téli hidegben. Emellett erősíti a szervezet védekezőképességét a különféle fertőzésekkel szemben, segít elkerülni a légúti betegségeket. Fokozza a szív és a keringési rendszer alkalmazkodóképességét, és az általános jó közérzetet azáltal, hogy élénkíti az agyalapi mirigy és a mellékvesekéreg működését. Javítja a keringést, mind a bőrünkben, mind a légutakban és a szívkoszorúerekben is. Rendszeresen, mértékkel alkalmazva még a vérnyomás problémákra is jó hatással lehet. A méregtelenítő hatás már más kérdés, hiszen a toxikus anyagok eltávolítása a szervezetünkből elsősorban a máj feladata. A verejtékünk főleg vízből és ásványi anyagokból áll, melyeket viszont a nagymértékű izzadás után mindenképpen pótolnunk kell.

De mi is történik a szervezetünkkel szaunázás közben? A szaunázás jótékony hatásának titka a meleg és hideg ingerek váltakozása a szervezetünkön. A forróság hatására a bőrben lévő erek kitágulnak, bőrünk kipirul. Megindul az izzadás, a test természetes reakciója arra, hogy hőmérsékletét a normál értéken tartsa. A szaunában a bőrünk hőmérséklete nagyjából tíz fokkal megemelkedik, belső szerveink pedig körülbelül 38 Celsius fokosak lesznek.

 (Fotó: saunacloud.com)
(Fotó: saunacloud.com)

Az izzadás mellett a hő hatására a kitágult erekben gyorsabban áramlik a vér, a pulzusszám ötven százalékkal megnövekszik. Ezek között a körülmények között egyszerre negyed órát, legfeljebb húsz percet tanácsos eltölteni.

Ezután következik a lehűtési szakasz, melyet ugyanolyan fontos betartanunk, ha azt szeretnénk, hogy a szaunázás egészséges hatással legyen a szervezetünkre. A szaunák mellé egy hideg vízzel teli merülőmedencét szokás elhelyezni, melybe egy tusolást követően ajánlatos néhány percre elmerülnünk. Ezalatt testhőmérsékletünk újra a megszokottra csökken, a váltakozó hőmérsékleti hatások pedig „megedzik” ereink falát. A meleg ellazító hatása után szervezetünk felélénkül, ez pedig a kedélyállapotunkra is jó hatással lesz.

Ahhoz, hogy igazán hatékony legyen az izzadás a kabinban, megfelelő időközönként locsolni kell a köveket, és a időről időre érdemes a levegőt is megmozgatni, egy törölköző gyors megpörgetésével, különböző legyezési technikákkal. A szaunamesterek által végzett tíz-tizenöt perces szertartásoknak tulajdonképpen ez a két dolog a lényege. De amellett, hogy szakszerűen kezelik a szaunafülke levegőjét, általában különféle extrákkal még feldobják a változatos fantázianevekkel illetett szeánszokat. Leggyakrabban a kövekre locsolt vízbe csöpögtetnek különféle illóolajakat: eukaliptuszt, fahéjat, levendulát, citrusféléket. Sőt, akár feketekávét is öntenek a kövekre élénkítés gyanánt! Ez nem csak a hangulatteremtést szolgálja, hanem a jó közérzetet, a légutak tisztítását, a vérkeringés frissítését is elősegíti. Hogy még látványosabb és kellemesebb legyen egy ilyen szertartás, sokszor színes fényekkel, halk zenével kísérik. Egyes szaunaszeánszok során a résztvevők kenegethetik magukat csokoládéval, mézzel, vagy bedörzsölhetik a bőrüket durva szemű tengeri sóval és citrommal. Utóbbi kettő az elhalt hámsejtek eltávolítását segíti elő, a méz és a csokoládé pedig táplálják a bőrt.

 (Fotó: bbj.hu)
(Fotó: bbj.hu)

Létezik már szauna világbajnokság, ahol a résztvevők azon versenyeznek, ki bírja tovább a száztíz fokos izzasztókabinban. Persze hol máshol, mint a finneknél rendeznek ilyet, a műfaj őshazájában. Az északi népeknél több ezer éves múltra tekint vissza a forró helyiségekben való üldögélés, és minden bizonnyal jobban is bírja a szervezetük, mint akár a magyaroké. Ezzel együtt sajnos nem egy alkalommal történt már szaunában haláleset. Úgyhogy csak óvatosan, nehogy üröm legyen az örömből!

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Elhunyt Ujfalussy Gusztáv Ottó ciszterci szerzetes
  Elhunyt Ujfalussy Gusztáv Ottó ciszterci szerzetes
 • Kórházban is megtanulhatjuk az újraélesztést
  Kórházban is megtanulhatjuk az újraélesztést
 • Vakvezető kutyából is hiány van
  Vakvezető kutyából is hiány van
 • Óraátállítás - még nem döntött a kormány
  Óraátállítás - még nem döntött a kormány
 • Megérezte a járattörléseket a Ryanair
  Megérezte a járattörléseket a Ryanair
 • Egyre több Ladát vesznek
  Egyre több Ladát vesznek
 • Felelős gazdik - feltételekhez kötnék a kutyatartást
  Felelős gazdik - feltételekhez kötnék a kutyatartást
 • Nem az ellátást kell fizetni!
  Nem az ellátást kell fizetni!

Eseménynaptár

 • Már most érezhető a brexit negatív hatása
  Már most érezhető a brexit negatív hatása
 • Hálózatkutatás magyar vezetéssel
  Hálózatkutatás magyar vezetéssel
 • Középvállalati fejlesztési program - több mint 200 vállalkozás érintett
  Középvállalati fejlesztési program - több mint 200 vállalkozás érintett
 • Zenekadémia - újra megszólalt a Voit-orgona
  Zenekadémia - újra megszólalt a Voit-orgona
 • Brexit - már csak egy akadálya van
  Brexit - már csak egy akadálya van
 • Egyre többen kötnek utasbiztosítást belföldön is
  Egyre többen kötnek utasbiztosítást belföldön is
 • Fimünnep premier előtti vetítésekkel
  Fimünnep premier előtti vetítésekkel
 • Tisztul a levegő
  Tisztul a levegő
 • Kárpátalja - eljárás indult a magyarellenes plakátok miatt
  Kárpátalja - eljárás indult a magyarellenes plakátok miatt
 • Pocokinvázióra figyelmeztet a Nébih
  Pocokinvázióra figyelmeztet a Nébih
 • Németh Szilárd - most is érezhető a rezsicsökkentés
  Németh Szilárd - most is érezhető a rezsicsökkentés
 • Október 23. - gyűjteni kell az emlékeket
  Október 23. - gyűjteni kell az emlékeket
 • Október 23. - ünnepi megemlékezés és utcaszínház
  Október 23. - ünnepi megemlékezés és utcaszínház