2018. április 24. kedd György
Menü

Megéri szaunázni?

Megéri szaunázni?
(Fotó: time.com)

Ha túlzásba visszük, a szaunázásba akár bele is halhatunk. És ez nem vicc. Ésszel alkalmazva viszont az egyik legjobb, legegészségesebb téli kikapcsolódás.

Szaunázni nem csak azért jó, mert a forróság ellazít, jól esik a téli hidegben. Emellett erősíti a szervezet védekezőképességét a különféle fertőzésekkel szemben, segít elkerülni a légúti betegségeket. Fokozza a szív és a keringési rendszer alkalmazkodóképességét, és az általános jó közérzetet azáltal, hogy élénkíti az agyalapi mirigy és a mellékvesekéreg működését. Javítja a keringést, mind a bőrünkben, mind a légutakban és a szívkoszorúerekben is. Rendszeresen, mértékkel alkalmazva még a vérnyomás problémákra is jó hatással lehet. A méregtelenítő hatás már más kérdés, hiszen a toxikus anyagok eltávolítása a szervezetünkből elsősorban a máj feladata. A verejtékünk főleg vízből és ásványi anyagokból áll, melyeket viszont a nagymértékű izzadás után mindenképpen pótolnunk kell.

De mi is történik a szervezetünkkel szaunázás közben? A szaunázás jótékony hatásának titka a meleg és hideg ingerek váltakozása a szervezetünkön. A forróság hatására a bőrben lévő erek kitágulnak, bőrünk kipirul. Megindul az izzadás, a test természetes reakciója arra, hogy hőmérsékletét a normál értéken tartsa. A szaunában a bőrünk hőmérséklete nagyjából tíz fokkal megemelkedik, belső szerveink pedig körülbelül 38 Celsius fokosak lesznek.

Az izzadás mellett a hő hatására a kitágult erekben gyorsabban áramlik a vér, a pulzusszám ötven százalékkal megnövekszik. Ezek között a körülmények között egyszerre negyed órát, legfeljebb húsz percet tanácsos eltölteni.

Ezután következik a lehűtési szakasz, melyet ugyanolyan fontos betartanunk, ha azt szeretnénk, hogy a szaunázás egészséges hatással legyen a szervezetünkre. A szaunák mellé egy hideg vízzel teli merülőmedencét szokás elhelyezni, melybe egy tusolást követően ajánlatos néhány percre elmerülnünk. Ezalatt testhőmérsékletünk újra a megszokottra csökken, a váltakozó hőmérsékleti hatások pedig „megedzik” ereink falát. A meleg ellazító hatása után szervezetünk felélénkül, ez pedig a kedélyállapotunkra is jó hatással lesz.

Ahhoz, hogy igazán hatékony legyen az izzadás a kabinban, megfelelő időközönként locsolni kell a köveket, és a időről időre érdemes a levegőt is megmozgatni, egy törölköző gyors megpörgetésével, különböző legyezési technikákkal. A szaunamesterek által végzett tíz-tizenöt perces szertartásoknak tulajdonképpen ez a két dolog a lényege. De amellett, hogy szakszerűen kezelik a szaunafülke levegőjét, általában különféle extrákkal még feldobják a változatos fantázianevekkel illetett szeánszokat. Leggyakrabban a kövekre locsolt vízbe csöpögtetnek különféle illóolajakat: eukaliptuszt, fahéjat, levendulát, citrusféléket. Sőt, akár feketekávét is öntenek a kövekre élénkítés gyanánt! Ez nem csak a hangulatteremtést szolgálja, hanem a jó közérzetet, a légutak tisztítását, a vérkeringés frissítését is elősegíti. Hogy még látványosabb és kellemesebb legyen egy ilyen szertartás, sokszor színes fényekkel, halk zenével kísérik. Egyes szaunaszeánszok során a résztvevők kenegethetik magukat csokoládéval, mézzel, vagy bedörzsölhetik a bőrüket durva szemű tengeri sóval és citrommal. Utóbbi kettő az elhalt hámsejtek eltávolítását segíti elő, a méz és a csokoládé pedig táplálják a bőrt.

Létezik már szauna világbajnokság, ahol a résztvevők azon versenyeznek, ki bírja tovább a száztíz fokos izzasztókabinban. Persze hol máshol, mint a finneknél rendeznek ilyet, a műfaj őshazájában. Az északi népeknél több ezer éves múltra tekint vissza a forró helyiségekben való üldögélés, és minden bizonnyal jobban is bírja a szervezetük, mint akár a magyaroké. Ezzel együtt sajnos nem egy alkalommal történt már szaunában haláleset. Úgyhogy csak óvatosan, nehogy üröm legyen az örömből!

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

"Az életemben ez egy örök dolog, mert már gyerekkoromban is mindig rajzoltam. Középiskolásként ilyen pályára is készültem: rajztanárnak szerettem volna tanulni. "

Kiss Edith

festő

Eseménynaptár

 • Ma is sztrájkolnak a dolgozók a francia légiközlekedésben
  Ma is sztrájkolnak a dolgozók a francia légiközlekedésben
 • Sokan bennégtek egy bosszúból felgyújtott bárban Kínában
  Sokan bennégtek egy bosszúból felgyújtott bárban Kínában
 • Nem volt manipulált a felvétel, ami alapján felbújtással gyanúsítják Gyárfás Tamást
  Nem volt manipulált a felvétel, ami alapján felbújtással gyanúsítják Gyárfás Tamást
 • Pénteken újra LEGO kiállítás nyílik a Hiemer-házban
  Pénteken újra LEGO kiállítás nyílik a Hiemer-házban