4 évnél régebbi cikk

Mikortól maradhat egyedül a gyerek otthon?
Mikortól maradhat egyedül a gyerek otthon?

A nyári szünet ideje alatt több családnál is probléma a gyermek biztonságos elhelyezése, és amikor már a táborok és nagyszülők sem jelentenek megoldást, rákényszerül a szülő, hogy egyedül hagyja otthon csemetéjét. De ha már csak ezzel a megoldással tudunk élni, akkor is fontos szem előtt tartani néhány szempontot.

Nyolcéves kor alatt semmiképpen nem szabad egyedül hagyni a gyermekeket, de biztonsággal csak 12 év felett maradhatnak magukra - véli a szakember. A nyári szünet alatt azonban előfordul, hogy a család sehogy sem tudja biztosítani a felügyeletet, ezért sokszor ennél fiatalabb gyerekeknek is el kell látniuk magukat.

De mi az, amire ilyenkor mindenképpen fel kell készíteni a kicsiket, és mire figyeljen a szülő?

  • Fontos, hogy a gyerek érett legyen és biztonságban érezze magát, különben magányosságérzés, esetleg szorongás alakulhat ki benne.
  • Mielőtt a gyermeket egyedül hagyják a szülei, meg kell vele beszélniük, hogy egyes helyzetekben mit kell tennie, baj esetén kit hívjon fel.
  • Bizonyos időközönként érdemes rátelefonálni.

Egey Tímea pszichológus ugyanakkor azt is kiemeli, nem mindegy, milyen mentalitású gyermekről van szó. Az hogy pontosan mikortól hagyhatjuk biztonsággal otthon őket, nagyban függ a fejlettségi szinttől, ami minden gyermeknél más az éppen adott korszakban.

 A témával részletesen a Fehérvár Televízió foglalkozott:

 

Borítókép: babaszoba.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek