Így tudod az illegálisan lerakott hulladékot okostelefonnal bejelenteni
Fehérvár Médiacentrum fotója
magyarzold.hu
Így tudod az illegálisan lerakott hulladékot okostelefonnal bejelenteni

Környezetvédelem, környezettudatosság, környezetszennyezés, szelektív hulladékgyűjtés, természetvédelem: hosszasan lehetne még sorolni azokat a kihívásokat, melyekkel napjainkban világunk küzd és melyek fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni.

Azonban a kor technikai lehetőségeit használva egyre többször és talán egyre hatékonyabban van mód arra, hogy mi magunk is tegyünk egy kicsit bolygónk védelmében. De ha kicsit távolabb lépünk a globális nézettől, akkor egyenesen saját élőhelyünk szűkebb területéért is cselekedhetünk, ráadásul ehhez mostantól már elég egy okostelefon is és néhány fotó.

HulladékRadar

Milliónyi okostelefonos applikáció létezik, de igen kevés azok száma, melyek komoly cél érdekében igyekeznek a felhasználót cselekvésre buzdítani. A HulladékRadar alkalmazás azonban pont egy ilyen. 

Az Energiaügyi Minisztérium szakmai felügyelete mellett fejlesztett app nem titkolt célja, hogy csökkentse az illegálisan lerakott hulladék mennyiségét. A szoftver használata nem preventív, hiszen az illegálisan lerakott hulladék megelőzését sokkal inkább a megfelelő edukációval és környezetvédelemre oktatással lehet elérni. Azonban a HulladékRadar hatékonysága abban rejlik, hogy a hétköznapokban, vagy akár egy hétvégi kirándulás során felfedezett illegális szemét vagy lom helyszínét könnyen és egyszerűen tudjuk pár fotó és GPS-koordináták segítségével jelezni a hatóságoknak.

Kapcsolódó
Így használj Wi-Fi jelerősítőt

Az internet, mint alapinfrastruktúra egy dolog. Tudjuk, hogy az élet nélküle (és a Facebook nélkül) már nem olyan. Azonban a Wi-Fi, mint az internet lefedettsége már egy kicsit más.

Az alkalmazás használatával tevőlegesen tudunk mi magunk is kicsit részt venni környezetünk védelmében. Az applikáció használata kézenfekvő, felhasználóbarát. A lefotózott hulladék képét telefonunk GPS-adataival együtt tárolja, további információk megadásával pedig részletes információkat is küldhetünk a programmal, megkönnyítve a hatóságok munkáját, hogy az általunk megtalált illegális hulladékot rövid időn belül elszállíthassák, és ne szennyezze tovább a természetet.

A HulladékRadar elérhető akár androidos akár iOS-es telefonokra, használatáról pedig további infókat a hulladekradar.hu oldalon találunk.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek