1 hónapnál régebbi cikk

Így javítsunk a Google kereső találati listáján
Fehérvár Médiacentrum fotója
unsplash.com/NathanaReboucas
Így javítsunk a Google kereső találati listáján

A netes világ legfontosabb alappillérei a jellemzően a böngészőprogramokból elérhető kereső modulok. Annyira hozzánk nőttek, hogy igazából már használatukat sem vesszük észre. Talán csak akkor figyelünk fel, ha éppen nem működnek.

Az elmúlt években a netes keresőmodulok piaca is letisztult és jóformán a felhasználók a Google és a Bing keresőn túl talán még a DuckDuckGo keresőjét  használják. Már ha eltekintünk attól, hogy időnként egy-egy félresikerült kattintás után valami elfuserált kamu keresőmodul épül be a webes böngészőnkbe.

Ugyanakkor azt is jó tudni, hogy ezek a webes keresők nagyon is komoly és összetett rendszerben működnek. Az enter leütése után szinte másodpercek alatt képes releváns találati listát elénk tárni a begépelt és keresett szóösszetétel alapján. Ezt követően pedig már csak annyi a dolgunk, hogy a rengeteg találatot adó listát végigfutva kattintsunk a nekünk szükséges linkre.

Ahhoz, hogy a felhasználó által indított netes keresés mindig a legfrissebb és a legrelevánsabb legyen, a böngészők keresőmotorját rendszeresen fejlesztik, frissítik. Ezek a fejlesztések rendszerint jobbá teszik a keresési eredményt, azonban az utóbbi időkben ez van, hogy nem így sikerül.

Az elmúlt hónapokban a felhasználók is arról panaszkodtak, hogy a keresések pontossága mintha nem a korábbi lenne. Ennek oka eléggé összetett és nehezen is magyarázható, de az biztos, hogy az egyre több mesterséges intelligenciával generált, interneten elérhető tartalom nincs jó hatással a keresési eredményekre. Ráadásul az sem segít, hogy maga a Google is hajlamos a felhasználó érdekében a beírt keresendő szavakat kijavítani, melynek a szándéka lehet nemes, de a hatékonysága már korántsem. Így aztán egyre gyakoribb az az eset, hogy a keresési listák egyre pontatlanabbak.

Kapcsolódó
Tudod, hogy mi mindent tud rólad a Google? Mutatjuk!

Azt már szinte minden internethasználó tudja, hogy ingyenes szolgáltatás nem létezik. Olyan van csak, hogy nem a bankkártyánk adatait kérik el, hanem az interneten használt személyes adatainkat.

A probléma javításán mi felhasználók is csiszolhatunk egy kicsit. A Google keresőt megnyitva és rákeresve bármely tetszőleges dologra, a találati lista tetején, jobbra keressük meg az Eszközök kifejezést. Erre kattintva válasszuk a Szó szerinti lehetőséget. A beállítás mobilokon is elérhető a Google beállítások Kereseőeszközök menüjében.

Ha így keresünk, látjuk, hogy jelentős változás tapasztalható a keresési eredményekben. A lista nem fog tartalmazni hasonló összefüggéseket, csakis az általunk pontosan beírt szavakra fog fókuszálni az eredmény, mely így sokkal pontosasabb keresést fog eredményezni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek