3 évnél régebbi cikk

Legyél Te is hulladékvadász!
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
Legyél Te is hulladékvadász!

Az illegális hulladéklerakás napjaink egyik sokakat foglalkoztató témája, gyakran egész televíziós stábok állnak be a sorba, és a nyilvánosságot kihasználva hívják fel a figyelmet az egyre gyakoribb és nagyobb problémára.

A környezettudatosság ezen témája sokakhoz még a nagy médiavisszhang ellenére sem jut el, pedig nem kell messze menni, szűkebb régiónkban, de még Fehérváron is rendszeres probléma. Megspórolva néhány ezrest, amely a hulladék legális lerakásából fakad, inkább az út menti bozótosba vagy csak úgy, az út menti árokba lökve szabadulnak meg sokan és sokszor a hulladéktól.

Ahogy már korábban is írtunk róla, létezik egy közösség, amely céljául azt tűzte ki, hogy az illegális szemetelésre felhívja a figyelmet, sőt a keletkezett hulladékot akár maguk, akár a hatóságok segítségével eltakarítsák.

A Hulladékvadász.hu tematikus portál gondozásában létrejött ZEEWA (Zero Emission Waste Managament) tulajdonképpen a hulladékvadász rendszer egy továbbfejlesztett, megújult változata.

A ZEEWA célja a környezet megtisztítása, a lakosság aktivizálása.

Ennek érdekében a szervezet felhasználóbarát internetes oldalt hozott létre, amely lehetőséget nyújt mindenki számára, hogy bejelentse, ha illegális szeméthalmot lát. A kapott információkat továbbítják azon hivatalok, illetve önkormányzatok felé, amelyek az eltávolításért felelősek, illetve a webes felületen lehetséges adakozni is az illegális hulladéklerakások eltávolítására.

A Hulladékvadász applikáció megújult felülete (fotó: hulladekvadasz.hu)

Okostelefonos alkalmazás a szemét bejelentésére

Az idei évtől azonban már okostelefonos alkalmazás formájában is lehetőségünk van bejelenteni, ha olyan szemétkupacot látunk, ami nem oda való. Az alkalmazást a felhasználói igényeket követve a Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány fejlesztette, amely tavaly a Vodafone Magyarország Alapítvány által meghirdetett Vodafone Digitális Díját is elnyerte.

A fejlesztők szerint a Hulladékvadász applikáció - amely elérhető Androidos és iOS-es készülékekre egyaránt - nem pusztán egy bejelentő alkalmazás, hanem kapocs a digitalizáció és a környezetvédelem között.

Az applikáció egy gyors regisztrációt követően azonnal használható is. A regisztráció előnye, hogy így lehetőség van egyúttal a központi rendszerben is becsatlakozni, amellyel a felhasználó a Zeewa bejelentkezési felületén asztali gépről is be tud lépni. A regisztráció, illetve a bejelentkezés után a célkereszttel találkozunk.

A célkereszt használatával egy kattintással a telefon kamerája válik elérhetővé, és kezdődhet a vadászat. A kép készítése után az űrlapot kitöltve lehet bejelentést tenni, dupla kattintással pedig azonnal a bejelentő űrlap érhető el.

Az illegális hulladéklerakás bejelentésekor az alábbi adatokat kell megadni:

  • A hulladék jellege
  • Bejelentés leírása (legalább 50 karakter)
  • Fotók a helyszínről (legfeljebb 5 kép)
  • Helyszín megadása (a készülék GPS-e segítségével is megadható)

Bejelentéseinket a JÖN Alapítvány adminisztrátorai hagyják jóvá, erről a felhasználó értesítést kap, továbbá a bejelentések nyomon is követhetőek, és végül amikor megoldódik a probléma, ismét kap értesítést a bejelentő.

Az alkalmazás használata egyáltalán nem bonyolult, mondhatni, játszi egyszerűséggel, átlagos okostelefon felhasználói tudással is könnyen hulladékvadásszá válhatunk magunk is, hogy környezetünket tisztábban tudhassuk.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek