3 évnél régebbi cikk

Hogyan hordják a maszkokat a fehérvári üzletekben? Videó!
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pál Loránd
Hogyan hordják a maszkokat a fehérvári üzletekben? Videó!

Miközben a világ a koronavírus-járvány második hullámára készül, Magyarországon érezhetően lanyhul a fegyelem. Egyre kevesebben figyelnek a szabályokra, és a maszkot viselők közül sem mindenki hordja megfelelően.

Lehet játszani a maszkviseléssel, bár nemcsak, hogy nem túl emberbaráti cselekedet, hiszen feleslegesen veszélyeztetjük a másikat, még egy vaskosabb csekkel is gazdagabbak lehetünk.

Az orrot és a szájat - vagyis nem fülön lógó, tokán hordott - eltakaró maszk hiányában az eladó kihívhatja a rendőröket, akik pedig vagy figyelmeztetnek minket, de akár helyszíni bírságot is kiszabhatnak, vagy szabálysértési feljelentést is tehetnek. Előbbiért ötezer forinttól százezer forintig terjedő pénzbírságot fizethetünk, utóbbi esetben a bírság legalacsonyabb összeg ugyancsak ötezer forint, ám a legmagasabb tétel már ötszázezer forintra rúg.

Ugyanakkor ha maszk nélkül indulunk vásárolni, és ellenőrzésbe futunk bele, akkor nincs pardon, jön a bírság.

Székesfehérváron is történtek ellenőrzések már, és volt, aki maszknélküli vásárlóként harmincezer forintos csekkel távozott a boltból. Az üzlet sem járt jobban: kétszázötvenezer forint bírságot szabtak ki számukra.

A fehérvári ellenőrzésekről és itt kiszabott büntetésekről a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságot kérdeztük, ám átirányítottak minket az Országos Rendőr-főkapitánysághoz, ahol viszont a következő tájékoztatást kaptuk:

"Az intézkedésekről a rendőrség göngyölített statisztikai kimutatást vezet, azok az ország teljes területét lefedik. A rendőrök 2020. május 4-e óta a védelmi intézkedésekről szóló 168/2020. (IV. 30.) Kormányrendeletben foglaltak, 2020. június 18-a óta a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 239/A. § alapján intézkedtek.

Kollégáink a védelmi intézkedések megsértése/megszegése miatt – melyek magukba foglalják a maszkviselés szabályainak megsértését is, de nem kizárólag azt – 2020. július 26-ig országosan összesen 936 esetben alkalmaztak figyelmeztetést; helyszíni bírságot 373 alkalommal szabtak ki összesen 11 105 000 Ft összegben. Szabálysértési feljelentést 239 esetben tettek."

Ami biztos: Magyarországon jelenleg a koronavírus-járvány miatt kötelező a maszkviselés tömegközlekedési eszközökön és zárt tereken, de a maszkhordási fegyelem érezhetően egyre lanyhul.

Hiába írják ki a legtöbb üzlet bejáratához, hogy maszk nélkül tilos a belépés, mégis sokan felejtik el feltenni az orrot és a szájat teljesen eltakaró szövetdarabot. Aki pedig hordja, az sem feltétlenül szabályosan.

Néhány napja az egyik székesfehérvári áruházban tettünk sétát. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a messze nem bevásárlási csúcsidőszakban hányan hordják egyáltalán a maszkokat, és a szabálykövetők közül hányan viselik szabályosan? A videóból kiderül:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek