3 évnél régebbi cikk

Jövőre 3,9 százalékkal is többe kerülhet az útdíj Magyarországon
Jövőre 3,9 százalékkal is többe kerülhet az útdíj Magyarországon

Új rendelkezés értelmében minden év január 1-jén változik az útdíj abban az esetben, amennyiben az augusztusi fogyasztói árindexet nézve inflálódás tapasztalható. A referenciaadatokhoz a Központi Statisztikai Hivatal adatait kell figyelembe venni.

Magyarországon idén bevezették az inflációkövető útdíj rendszerét. A részletszabályokat az október 27-én megjelent Magyar Közlöny 231. számában hirdették ki a 209/2013. (VI. 18.) Korm. rendelet módosításával - írja a kreszvaltozas.hu.

Az útdíjtörvény módosítását a parlament már májusban elfogadta elfogadta, a módosítás viszont csak a lehetőségét teremtette meg az inflációkövetési rendszer kialakítására, a részletszabályokat a vonatkozó alacsonyabb szintű jogszabályokban most rögzítette a jogalkotó.

Az új rendelkezés értelmében tehát minden év január 1-jén változik az útdíj abban az esetben, amennyiben az augusztusi fogyasztói árindexet nézve inflálódás tapasztalható. A referenciaadatokhoz a Központi Statisztikai Hivatal adatait kell figyelembe venni:

A KSH statisztikai adatbázisa szerint 2020 augusztusában - az előző év azonos hónapjával összevetett adatok szerint - 3,9%-os volt az infláció mértéke.

A díjmértékek meghatározásához most bevezetett új szabályok szerint ez azt jelenti, hogy

változatlan infrastruktúra- és külsőköltségdíj-alapmérték esetén 2021. január 1-jétől egységesen, minden díjkategóriában 3,9%-os inflációkövető növekedés várható.

A november 26-tól hatályos új jogszabályi rendelkezések arra is kitérnek, hogy a következő évre érvényes hivatalos díjakat az útdíjszedőnek legalább 30 nappal az érvényességet megelőzően a honlapján közzé kell tennie.

Borítókép: szekesfehervar.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek