11 hónapnál régebbi cikk

Az első lépés a felnőtté válás küszöbén – valóban ingyenes az első jogsi megszerzése?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pexels
Az első lépés a felnőtté válás küszöbén – valóban ingyenes az első jogsi megszerzése?

A vezetői engedély szinte kötelező okmány a modern társadalomban, ahol a mobilitás a sikeres élet kulcsa. Szerencsére a jogosítvány megszerzésének folyamata nem túl nehéz, megfelelő időzítéssel pedig a Magyar Állam kedvezményben is részesíti a jelentkezőket.

A legtöbben kiskoruktól kezdve arról álmodoznak, hogy az első adandó alkalommal belevágnak a B kategóriás jogsi megszerzéséhez. Vannak, akik a nagyobb szabadságérzet reményében, míg mások egy munkahelyi lehetőség miatt. Függetlenül attól, hogy mikor döntesz úgy, hogy beiratkozol egy autósiskolába a kötelezettségeid ugyanazok lesznek.

Jelentős támogatás az induláshoz!

Kivéve, ha olyan személy vagy, aki a sikeres B kategóriás közlekedési alapismeretek vizsga napján még nem töltötte be a 20. életévét. Az állam 2018. július 1-től érvényes jogszabálya alapján maximum 25 ezer forinttal járul hozzá a KRESZ vizsga sikeres letételéhez. A jogosítvány 2023 aktuális árait figyelembe véve ez jelentős támogatást jelent a fiatalok számára, akik próbálnak az önállóság útján elindulni. Emellett a törvény szigora mindenkire egyformán vonatkozik, aki részt vesz a közúti forgalomban.

Nincs még jogsid? Élj a kedvezményes lehetőséggel!

Fontos megjegyezni, hogy az állam által kiszabott támogatási lehetőség jelentős, de közel sem elég. Ugyanis a jogsi megszerzésének első lépése az elméleti tanfolyam és vizsga teljesítése, aminek aktuális értéke 45 ezer forint körül van. Ezt követi a gyakorlati óradíj, amely nélkül szinte semmit sem ér az elméleten elért siker. A gyakorlati oktatás nyilván sokkal többe kerül, hiszen nem tantermi, hanem egyéni oktató által tartott vezetést jelent.

Ebből is látszik, hogy semmiképp nem ingyen jogsit kapunk az államtól, de legalább fedezi a KRESZ oktatás és vizsga költségeinek egy részét. Összértéket tekintve nagy segítséget és motivációt jelent a fiatalok számára.

Miként igényelhető a támogatás?

Mint minden támogatás esetén itt is szigorúan meg kell felelni a követelményeknek. Magyar állampolgárként a fent említett maximum 20 éves korhatárt és sikeres vizsgát igazolva kérelmet kell benyújtanod. Illetve igazolni kell, hogy a KRESZ tanfolyam és/vagy vizsga díjának kifizetése eléri a 25 ezer forintot. Korosztályt tekintve kivételt képeznek azok, akik a 20. életévüket betöltötték, de a vizsga napján még GYED-ben, GYES-ben vagy CSED-ben részesülnek.

Mindazoknak, akik felkészültek nincs más dolguk, mint beiratkozni egy tanfolyamra, majd élni az állam adta támogatással. Az igényléséhez szükséges dokumentumokat a sikeres vizsgától számított egy éven belül kell benyújtani.

A Zebra Autósiskola Budapestről és vonzáskörzetéből várja a lelkes diákokat, tovább fokozva a támogatást azzal, hogy olcsóbban biztosítja az óradíjakat. Legyen Neked is B kategóriás jogosítványod fiatalon és kedvezményesen!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek