1 évnél régebbi cikk

Öt év után elődöntős az Alba
Fehérvár Médiacentrum fotója
Alba Fehérvár Facebook / Simon Erika
Öt év után elődöntős az Alba

Utoljára a 2017/2018-as idényben jutott a legjobb négy közé az Alba Fehérvár, mely most pályahátrányból söpörte ki a Sopront.

Az Alba Fehérvár a középszakasz utolsó fordulójában Székesfehérváron játszott ki-ki meccset közvetlen riválisával, a Sopronnal. A tét a negyedik hely, és ezzel a rájátszás első körének pályaelőnye volt. Az erre a szezonra ütőképes csapattal jelentkező Sopron nyerni tudott az Alba Regia Sportcsarnokban, így a két gárda rájátszásbeli párharcában előnybe került azzal, hogy hazai pályán kezdhette a három nyert meccsig tartó sorozatot.

Ráadásul az Alba története során még sosem jutott tovább pályahátrányból, nos, most ez is megtörtént, mert a fehérváriak három sikerrel  (91-90, 87-72, 92-85, az első és harmadik diadal idegenben született) söpréssel, 3-0-s összesítéssel bejutottak az elődöntőbe.

Az Alba veretes és eredményekben gazdag múltjában csúfos foltként éktelenkedett az elmúlt öt esztendő, 2017 óta ugyanis nem sikerült bejutniuk a legjobb négy közé! A 2020/2021-es szezonban a legjobb nyolc jelentette a végállomást, bár a DEAC ellen már 2-0-ra vezetett a három nyert meccsig tartó negyeddöntőben a csapat, a sérülések azonban megpecsételték a fehérváriak sorsát, a hajdúságiak zsinórban hármat nyerve jutottak a négy közé.

Öt éve nem jutott elődöntőbe az Alba, most véget értek a szűk esztendők.

Alba Fehérvár Facebook / Simon Erika

A 2019/2020-es szezont menet közben, végeredmény hirdetése nélkül lefújták a koronavírus-járvány miatt, míg a 2018/2019-es pontvadászat alapszakaszában mindössze 11. lett az Alba, így nélküle rendezték a rájátszást.

A 2017/2018-as idény volt az eddigi utolsó kiírás, amikor elődöntőbe jutott a Gáz utcai különítmény. Öt éve a negyeddöntőben a PVSK ellen a mostanihoz hasonló söpréssel, 3-0-val ment tovább az Alba, melyre a Falco várt. Öt esztendeje szombathelyiek 3-2-re megnyerték az elődöntőt, a fehérvári csapatnak maradt a bronzpárharc, melyet 2-0-ra be is húzott a csapat a Körmend ellen.

Még egy évvel visszaugorva a sporttörténelemben, a 2016/2017-es szezon volt az utolsó, melyben a végső győzelmet is a fehérvári csapat szerezte meg. Abban az idényben tarolt az Alba, megnyerte a Magyar Kupát első helyen végzett a bajnokság alapszakaszában, majd a középszakasz felsőházában is. A rájátszásban sem botlott a gárda, a legjobb nyolc között a Kecskemét ellen 3-0-ra, a Zalaegerszeg ellen 3-1-re nyerte párharcait, majd a fináléban 3-2-es összesítéssel a Falco testén át megnyerte a bajnoki címet.

2015/2016-ban ezüstérmes volt a klub, az azt megelőző idényben viszont nem jutott be a legjobb nyolc közé. 2012/2013-ban bajnoki cím volt a vége, vagyis az elmúlt évtized eredménysora nagyon hullámzóra sikeredett.

Már a rájátszás rajtjakor lehetett tudni, hogy a Falco – Szeged párharc győztese várhat az Albára az elődöntőben. Abban a párosításban a párharc végül 4 mérkőzésen dőlt el, a Falco 3-1-es összesítéssel jutott tovább. Az Alba így a címvédővel játszik az elődöntőben, az első mérkőzést szerdán rendezik Szombathelyen.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek