1 évnél régebbi cikk

Hogyan óvd a bicajod kerekét télen?
·Életmódközlekedés·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
bicajozz.hu
Hogyan óvd a bicajod kerekét télen?
·Életmódközlekedés·Utolsó frissítés: undefined

A tél nem csak testi és lelki megterhelést, hanem a bicajosoknak különösen macerás időszakot jelenthet. Hisz sokan már a csúszósabb téli napokra sem teszik le pihenni a kétkerekűt.

A nedvesebb időszakok bizony elég rendesen igénybe vehetik az egész járgányt, különösen az aszfalthoz közelebbi részt. Ha pedig elérkeznek azok a napok és hetek, amikor a csúszásmentesítéshez sót és egyéb anyagokat kezdenek el használni, akkor jelentősen megnövekszik az alkatrészek károsodásának valószínűsége.

Olcsóbb lehet egy külön kerékszett télre?

A Bicajozz.hu sok kerékszettet forgalmaz, amelyeket sokféle méretű és kivitelű kerékpárhoz használhatsz, a téli időszakhoz is találsz itt megfelelőt. Ha ugyanis te is azok közé tartozol, akik télre sem teszik le a bringát, akkor talán érdemes lehet elgondolkoznod azon, hogy a jelenlegi kerékszetted kiteszed-e a téli nedvesség-csúszásmentesítők-szennyezőanyagok hármas veszélyforrásának.

Talán azzal spórolhatsz a legtöbbet, ha veszel egy olcsóbb kerékszettet és azt nyűvöd télen. Ezzel elérheted, hogy egyrészt nem hagy ott a bringa a fagyban-hóban, másrészt pedig nem kell a tavaszt új alkatrészek beszerzésével és felszerelésével kezdened.

Számolj csak! Egy olcsóbb téli kerékszett kontra a jelenleg használt szuper kerékszett meghibásodott vagy elkopott alkatrészeinek cseréje. Melyik kerül többe?

Milyen gondok lehetnek télen?

Nagyon sok problémát okozhatnak az általános téli szennyeződések. A küllők rögzítéseit, a racsni fogazatát és a lánc közeit egyáltalán nem kímélik az útról kapott ilyen “ajándékok”.

Tisztítsd meg alaposan a kerekeket! Télen pedig különösen figyelni kell a kerékagy állapotára. A kényesebb területeiről a nedvességet és a nedvességgel összekeveredett durva szennyezőanyagokat el kell távolítani, amilyen gyorsan csak lehet.

Az alapos kenésről se feledkezz meg soha! Bár az alumíniumküllőkkel szerelt kerekeket már remek fémkezelési módszerekkel ellenállóbbá teszik, de azért a sót továbbra sem viselik könnyen ezek sem. Korrodálódhatnak, vagy pedig a ráfagyott víz miatt merevedhetnek jobban.

A repedések miatt a felújításuk bizony nem olcsó mulatság. Bár a rézküllők nehezebbek, mint az alumíniumból gyártottak, de a korrodálódás ezeknél nem jelent gondot. A mélyprofilú kerekek esetében azonban a küllők rögzítése mélyebbre kerül, így a nedvesség bent maradhat hosszabb ideig. Sokkal nehezebben tisztán tarthatók.

A bowdenes felnifékes járgányok esetében gondot okozhatnak a fékbetétbe került szennyezőanyagok, amelyek lecsiszolhatják a fékpályát.

Milyen kerékszett lesz jó télre?

Jó lehet egy olcsóbb szett is, ami jól bírja a téli igénybevételt, és kevésbé engedi be és tartja meg a nedvességet, valamint nem korrodálódik jelentősen. A régi, nem tönkrement alkatrészeid ne dobd el, szereld vissza télre ezeket, így megóvhatod a jelenlegi szuper kerékszetted minőségét.

Felkészülten és odafigyeléssel a bicajod télen is jó partnered lesz!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek