1 évnél régebbi cikk

Három évtizedes csapadékrekord dőlt meg Székesfehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
Németh Zoltán
Három évtizedes csapadékrekord dőlt meg Székesfehérváron

Az elmúlt 30 évet nézve 2009-ban jegyezhettük fel a legcsapadékosabb januárt Székesfehérváron. Az akkori 95 mm-es rekord most megdőlt, 2023-ban február elsejéig összesen 104 mm csapadék esett Fehérváron.

Egy éve még arról írtunk, mennyire kevés csapadék hullott 2022 első havában. Tavaly január közepén készült anyagunkban mindössze 3 mm csapadékról számolhattunk be, ez később a 2022 januárjának végére 8 mm-re emelkedett, jelentősen elmaradva az időarányosan ekkor jellemző 42 mm-től. Később sem telt jól az év, emlékezhetünk, mennyire aszályos volt a nyár, mely gyakorlatilag kivégezte a teljes mezőgazdasági évvel kapcsolatos pozitív várakozásokat.

Cikkünket azért is poroltuk most le, mert 2023 szerencsére teljesen már képet mutat. Ezúttal is a szekesfehervarcsapadekadatok.freewb.hu oldal és üzemeltetője által mért adatokra hagyatkozva idén már egy messze az átlag feletti csapadékmennyiséget hozó januárról számolhatunk be. Az oldal február 1-én mért adatai alapján az esztendők ezen napján a lehullott átlagmennyiségnek 42 mm tekinthető, vagyis ennyi csapadéknál mondhatjuk, hogy az év addigi része átlagosan hozta meg az égi áldást.

Nos, 2023-ban ezt sikerült jócskán túlszárnyalni a minimális hóval, ám rengeteg esővel jelentkező időjárásnak, 2023. január 1. és február 1. között ugyanis 104 mm csapadék hullott Székesfehérvárra, ez majdnem két és félszerese az időarányos éves átlagnak. Januárban összesen 23 csapadékos napot jegyezhettünk fel, ezek között 8 olyan nap volt, melyen, ha minimálisan is, de esett hó.

Utoljára ezt megközelítő csapadékos januárunk még 2015-ben volt, akkor 82 mm volt az esztendő első havának mérlege. Az elmúlt bő negyed évszázad eddigi legtöbb januári égi áldása 2013-ban hullott le Székesfehérvárra, akkor az év első hónapjában összesen 95 mm esett, vagyis a mostani mennyiség az elmúlt évtizedek csapadékrekordját jelenti a városban.

A három évtizedes negatív rekordot egyébként nem is oly rég éltük át. Az időszak egyik legszárazabb évének számító 2020-ban ugyanis semmi csapadék nem hullott a városra januárban, így az a hónap 0 mm-es eredménnyel vonult be a meteorológiai adatbázisba.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek