1 évnél régebbi cikk

Elhunyt Kálmán Piroska, Fehérvár legendás idegenvezetője
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Elhunyt Kálmán Piroska, Fehérvár legendás idegenvezetője

Kálmán Piroska Székesfehérvár egyik leghíresebb és leghosszabban szolgáló idegenvezetője volt. A legendás szakember tavaly ünnepelte századik születésnapját. Idegenvezetőként fél évszázadig kalauzolta körbe szeretett városában, Székesfehérváron az idelátogatókat.

Kálmán Piroska Szegeden született 1922. június 17-én, Debrecenben tette le a felsőfokú kereskedelmi érettségit. Dolgozott Budapesten és Berlinben is élt, itt élte meg a második világháború végét 1945-ben. Székesfehérváron a Balatoni úton egy tiszti bérlakásban lakott a szüleivel. 

Az idegenforgalom szerveződése 1960-tól indult el városunkban. Ez a hivatás olyannyira vonzotta Kálmán Piroskát, hogy a textilfestő munkáját otthagyva választotta az idegenvezetői pályát. Századik születésnapján megragadó élményeit osztotta meg a fehérváriakkal, akkor arról is mesélt hogy szakmájából adódóan nagyon sokat utazott. 20 országban járt és eljuthatott Izlandra, Buenos Airesbe, Floridába, de Moszkvába és Leningrádba is ellátogatott.

Székesfehérváron rengeteg csoportot kísért, mintegy 50 évig volt a város elismert idegenvezetője. Számára nagyon fontos helyen szerepelt a Rác utca, és mintegy 10 évig a Rác-templom idegenvezetője is volt. Kálmán Piroskától Székesfehérvár közössége nevében búcsúzott Cser-Palkovics András polgármester.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók