10 hónapnál régebbi cikk

Székesfehérváron is megáll Európa egyik legjobb vasúti járata
·Utazásvonat·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
YouTube/MÁV
Székesfehérváron is megáll Európa egyik legjobb vasúti járata
·Utazásvonat·Utolsó frissítés: undefined

Az Adria InterCity Budapestről indul a horvátországi Splitbe. A tizennégy órás út során megáll többek között Székesfehérváron is. Az utasokat a naplemente a Balaton partján éri.

Még tavaly készített összeállítást Európa legjobb vasúti útvonalairól a The Guardian. Az angol lap szerint a kontinens tíz legjobb vonatos élményutazása között ott van a Budapest és Split között közlekedő Adria InterCity is. A cikkben kiemelik, hogy a végállomásra érve az utasok busszal folytathatják útjukat Dubrovnik, kompokkal pedig a környező szigetek felé.

A nyaranta közlekedő járat hetente háromszor 18:45-kor indul a budapesti Keleti-pályaudvarról, majd 789 kilométert megtéve másnap 9:44-kor érkezik a horvátországi városba. Budapest után az első megállóhelye éppen Székesfehérváron van, majd ezt követően még fel lehet szállni a vonatra többek között Siófokon és Nagykanizsán is.

A naplemente többnyire a Balaton mellett elsuhanva éri a vonat utasait, akik a szerelvény étkezőkocsijában költhetik el a vacsorát, majd a kényelmes hálókocsiban vagy a kedvező árazású fekhelyes kocsiban pihenhetnek le az út hátralévő részére. A reggel már a Dinári-hegység átszelése közben köszönt a szerelvényre, végül a vonat tényleg közvetlenül a tengerparton áll meg Splitben.

Mindezt röviden összefoglalja a MÁV videója is:

Aki valamivel hosszabb és részletesebb beszámolóra kíváncsi, annak Tjuk02 angol nyelvű beszámolóját ajánljuk. A videóból többek között kiderül, hogy az étkezőkocsi étlapjának széles a kínálata, ráadásul a youtuber szerint az étel nem is okoz csalódást. Az utazónak hatórás alvás jött össze, és csak egyszer ébredt fel, ami szerinte egy éjszakai vonat esetén teljesen normális. Végül némi késéssel érkezett meg a járat a végállomásra.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek