9 hónapnál régebbi cikk

Ritka tarsolyzáró és rangos férfi sírok is előkerültek Csákberényben az avar kori temető feltárásánál
·Kultrégészet·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Látrányi Viktória
Ritka tarsolyzáró és rangos férfi sírok is előkerültek Csákberényben az avar kori temető feltárásánál
·Kultrégészet·Utolsó frissítés: undefined

Harmadik alkalommal indult tervásatás Csákberényben az Arató-szérűn. Az avar kori temetőt 2021-ben fedezték fel. Most 36 sír feltárást tervezik a régészek. Szücsi Frigyestől megtudtuk, hogy a közép-avar időszaktól kezdve használták temetkezésre a területet. Ott jártunkkor került elő egy ritka lelet.

Szücsi Frigyes meg is mutatja az aznap előkerült legérdekesebb leletet a csákberényi avar kori temető tervásatásán. A faragott és csontból készült tarsolyzáró ilyen formában nem számít gyakori leletnek. Jó, ha minden ötvenedik sírban találnak ilyen mellékletet. 
2021-ben a véletlennek köszönhetően fedezték fel azt az avarkori temetőt Csákberény előtt, ahol immár harmadik alkalommal kezdték meg a tervásatást a Szent István Király Múzeum régészei az úgynevezett Arató-szérűn.

"Az idei évben 36 sírt fogunk feltárni, amiből most már közel a 30 feltárásánál járunk így az ásatás vége felé. Meglepetésünkre ez a temetőnek a közép-avar kori része, amit az idei évben kutatunk, illetve a 8. század elejéről vannak még temetkezések. Nagyon fontosnak tartom, hogy jöttek elő rangos férfi sírok. Veretes övekkel voltak eltemetve, és azt gondolom, hogy ők lehettek a helyi elit, akik az adott közösségnek az irányításáért, vezetéséért feleltek. Jelentőséggel bírnak azok a sírok, amikből ékszerek kerülnek elő, vagy az előbb említett övveretek, különböző faragott csonttárgyak, mert ezek segítenek a keltezésben. Így fel tudjuk állítani a temető betelepülésének a relatív - és  szerencsés esetben az abszolút időrendjét. Így felépítve az időrendet pedig lehetőség nyílik olyan időszakok keltezésére, ahonnan nincsenek olyan jól meghatározható korú leleteink, mint például a 9.század, ami a kutatásnak a fókuszában áll. Ez egy nagyon fontos kérdés, mert Árpád népének az érkezését - tehát az úgynevezett magyar honfoglalást megelőző - időszak." - mondta el kérdésünkre Szücsi Frigyes. 

Az eddig feltárt sírokból kitűnik, hogy a területet a közép-avar időszaktól kezdve használták. A helyszínre látogatott egyébként a Koronázó Bazilika Baráti Társaság is, akiket az ásatásvezető régész kalauzolt körbe. 

Pokrovenszki Krisztián, a múzeum főigazgatója elmondta, hogy a tervásatáson nagyon nagy számban vannak jelen önkéntesek, akik a közösségi régészeti program keretében vesznek részt a feltáráson és segítik a munkát.

"Csákberény gyakorlatilag a köztudatba Orondpusztával került be, ahol egy nagyon nagy kiterjedésű avar kori temető van, ahol 8 évtizeddel ezelőtt László Gyula végzett ásatást. Ott került elő egy olyan avar kori temetői részlet, melyet a mai napig egyébként öt tervásatás kísért és Szücsi Frigyes kollégánk vezetésével visszajárunk mondhatni évről-évre. Ez attól a területtől nem messze került elő, gyakorlatilag a véletlennek köszönhetően." - fogalmazott a főigazgató. 

A temetőt 1936-ban találták, amikor Lamberg Ladislaja hadikölcsönt jegyzett, ezt aztán a magyar állam elfelejtette visszaadni. Eladósodtak, és el kellett adni az erdőt egy König nevű fakereskedőnek, aki Bodajkra Csákberényből keskeny nyomtávú kis iparvágányt épített, ekkor találták a temetőt. Akkor az 1200 sírból 452 sírt tártak fel és a később legendássá vált régész professzornak, László Gyulának jutott ez a szép feladat. 1939-ben a háború közeledte miatt a munkák leálltak, amit 8 évtizeddel később a Szent István Király Múzeum szakemberinek sikerült folytatni. 

Kapcsolódó
Nyolcvan év után folytatódik az avar kori temető feltárása

Három hete kezdődött a munka, és azóta is folyamatosan dolgoznak a Szent István Király Múzeum régészei, munkatársai és az önkéntesek Csákberény-Orondpuszta területén, ahol egy avar kori temető feltárását végzik.


Különlegességekben nincs hiány tehát, folyamatosan kerülnek elő a lenyűgöző leletek.

Az itteni avar kori temetőtől alig több mint egy kilométerre van a Csákberény-Orondpusztán található másik jelentős avar kori temető, ahol korábban mintegy 1200 sírt azonosítottak. A szakemberek azt is feltételezik, hogy a temetőkhöz település is tartozik, amit szintén szeretnének megtalálni. De ezt eddig nem sikerült beazonosítani a régészeknek. A munka folytatódik a jövő hét elejéig biztosan. A helyszínen a Közösségi Régészeti Program önkéntesei segítik a munkát. 

Nézzétek meg az ásatáson készült videónkat és a képeket!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek