9 hónapnál régebbi cikk

Folyamatos a biológiai szúnyoggyérítés Székesfehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
Székesfehérvár Városgondnokság
Folyamatos a biológiai szúnyoggyérítés Székesfehérváron

Fehérváron tavasszal kezdték és folyamatosan zajlik egész nyáron a biológiai szúnyogirtás a város területén.

Változó mennyiségű csapadék hullott a nyár első felében Székesfehérvár területén, ami a szúnyogok tenyészőhelyeinek vízborítottságát is folyamatosan változtatta - írja a Városgondnokság. A városban a nyár első felében több napon  (06.09., 06.10., 06.24., 07.04., 07.06., 07.11., 07.13., 07.14.) is esett, néha nagy mennyiség, ami a tenyészőhelyek számát is felszaporította mind a közterületen, mind pedig a magánterületeken.

A biológiai szúnyogirtást végző szakemberek online szúnyogszámláló berendezés működtetését is megkezdték Fehérváron.

Első mérési ponton a Sóstó Természetvédelmi Területen a homokbánya déli részén több napon keresztül, nagymérvű szúnyog egyedszám volt tapasztalható, ami 300-600 db imágót jelentett egyetlen éjszaka. A Berényi úton, 217 db imágót fogott a csapda, ami szintén magas szám, feltételezhetően a Csutora temetőben található számtalan váza biztosít a szúnyogoknak jó szaporodási helyet. A Piac téren pedig 5-26 db imágó/éjszaka volt a fogás, ami rendkívül alacsony szúnyogártalmat mutatott.

Megfigyelhető volt, hogy a kánikula beköszöntével szinte minden tenyészőhely mérete lecsökkent, vagy már ki is száradt és ha nem tér vissza a csapadékos időjárás a szúnyogok egyedszáma is csökkenést fog mutatni.

A biológiai szúnyogirtással foglalkozó szakemberek azt javasolják, hogy a temetők vázáinak vizét rendszeresen cseréljük, hogy ne tenyészhessenek ki ezekben a szúnyoglárvák. Egy másik módszer, hogy a vázákba homokot kell tölteni úgy, hogy a vízszint ne emelkedjen a homokréteg fölé és ezzel a vízfelszínre petéző fajok szaporodását lehet megakadályozni.

A biológiai gyérítés sikeréhez azonban a fehérváriak együttműködése nélkülözhetetlen, csak közös erővel előzhetjük meg azt, hogy ellepjenek bennünket a szúnyogok!

A legfontosabb, hogy ne hagyjunk pangó vizet az udvarunkban és lehetőség szerint a házunk környékén sem, illetve beszéljünk a szomszédokkal, fogjunk össze hogy ők se hagyjanak pangó vizeket az udvaron. Érdemes az esővízgyűjtő hordókat is lefedni, hogy ne tudjanak belepetézni a szúnyogok. A szúnyogoknak rendkívül jó a szaglásuk és ahogyan bennünket embereket, úgy a pangó vizeket is gyorsan megtalálják.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek