8 hónapnál régebbi cikk

Itt az őzek nászidőszaka, most kell nagyon figyelni rájuk az utakon!
Fehérvár Médiacentrum fotója
rock101.com
Itt az őzek nászidőszaka, most kell nagyon figyelni rájuk az utakon!

A szaladó és élő őz az állam tulajdona, ütközésnél mindenkinek viselnie kell a saját kárát!

Elkezdődött az őzek nászidőszaka Fejér vármegyében is. A párzási időben sokkal figyelmetlenebb a suta és a bak, ezért a balesetek elkerülése érdekében fontos, hogy sokkal jobban figyeljünk az utakon a közlekedés során.

Az őzeknél a nászidőszak, vagyis az üzekedés július közepén kezdődött. A szóban benne rejlik, hogy mit is jelent ez: a bak űzi a sutát.

"Ilyenkor a bak jóval figyelmetlenebb, egymással vannak elfoglalva, úgy mint a szerelmes ember is, és kevésbé foglalkoznak a környezeti hatásokkal. Ez az egyik legszebb ideje az őzbak vadászatának, amikor kevésbé figyel a veszélyre, a vágyfokozó hangokra viszont annál inkább. Ezért van az, hogy főleg a hajnali és a délelőtti, tehát nemcsak a hajnali és a szürkületi időben, hanem akár ez napközben is, délelőtt 10 óráig, délután pedig öt órától intenzívebb az őzek mozgása" - mondja Haas Béla, a VADEX Mezőföldi Zrt. vadgazdálkodási ágazati igazgatója.

Ekkor az őzek figyelmetlensége miatt a közúton is gyakrabban előfordulhatnak az állatok. Ebben a néhány hétben tehát még fokozottabban ügyeljünk a sebességre, különösen a nehezen belátható szakaszokon, kéri az erdészeti szakember.

A sebességkorlátozásokat ilyenkor jó lenne, ha mindenki betartaná, és főleg azokon az útszakaszokon figyeljünk különösen, és akár még lassabban is menjünk, ahol a közút két oldala nem belátható.

Legyen bokorsor, erdőben vezető út, vagy éppen kukorica vagy álló napraforgó kultúra az út mentén, ahonnan egy pillanat alatt kiugorhat egy őz. Ha lassabban megyünk, akkor esetleg elkerülhetjük az ütközést, vagy ha mégsem, esetleg nem okoz akkora kárt, ha időben észleljük a veszélyt és még tudunk fékezni."

Haas Béla hozzátette, ütközés esetén mindenki viseli a saját kárát. A szaladó és élő őz az állam tulajdona. Vadbalesetnél a vadászatra jogosultat, komolyabb anyagi kárnál és személyi sérülésnél mindenképpen a rendőrséget kell értesíteni.

Az erdőben kirándulni ilyenkor is nyugodtan lehet, a vadászok figyelnek a turistautak környékén.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek