8 hónapnál régebbi cikk

Szikora Róbert: "Magyar lelkű embernek, mint amilyen én vagyok, kicsit ez maradt az ország fővárosa"
·Kultkoncert·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Szikora Róbert: "Magyar lelkű embernek, mint amilyen én vagyok, kicsit ez maradt az ország fővárosa"
·Kultkoncert·Utolsó frissítés: undefined

A negyvenéves R-Go adott koncertet a Királyi napokon. A csikidam életigenlés - mondja a stílus atyja, Szikora Róbert, aki szerint a mostani siker talán még nagyobb is, mint amikor a csúcson voltak.

Nosztalgia-koncert volt, de nemcsak az idősebb generáció énekelte az R-Go slágereit as Zichy-színpadnál sem. Régen, vagy tán sosem látott tömeg előtt játszott az együttes a fehérvári belvárosban. Az (úgy tűnik) valóban örökifjú és fáradhatatlan Szikora Róbert 1982-ben, a Hungáriából való kilépése után alapította meg a zenekart, szinte azonnal sikerre vitte és ebben a sikerben ma is lubickolhat.

Szikora decemberben 70 éves lesz, de meg sem látszik rajta a kor, és vitalitását ezúttal a fehérvári közönség is érzékelhette. Ahogy fogalmazott, ebben a városban mindig különleges neki fellépnie.

"Magyar lelkű embernek, mint amilyen én is vagyok, ez kicsit maradt az ország fővárosa. Székesfehérvár ezért fontos nekünk és az országunknak is.

Ritkán mondok ilyet, de az, hogy a zenekart meghívták egy ilyen jeles eseményre, mint a Királyi Napok, kitüntetett helyzet számunkra."

A koncert után csapzottan nyilatkozó Szikora szerint az R-Go és a csikidam stílus örökifjú, a közönség pedig értékeli a belőlük áradó energiát. "Mindent kiadtunk magunkból, és volt rá vevő. Ez egy interaktív program, ha a közönség nem él velünk, mi hiába nyomjuk a csikidamot. Amikor a csúcson voltunk a nyolcvanas években, akkor is sikerünk volt, de ez talán most nagyobb siker, mert akkor divat volt szeretni minket. Most viszont beérett valami, és a közönség azt jelzi, hogy értékeli az energiát, amivel odatesszük magunkat."

Ami pedig a legendás, szikorás szóhasználattal létrehozott "csikidamot" illeti, ennek lényegét így foglalta össze a zenész:

A csikidam egy életigenlés. Szeretek élni, szeretem a másik nemet, szeretek boldogságot adni és kapni és szeretem a jóistent, aki ezt lehetővé tette. Bolondozni, de olyan bolondnak lenni, aki az álarc mögött egy mélyen érző ember.

A szintén legendás Hungáriával jövő nyáron újabb nagy koncertre készülő Szikora a fehérvári fellépés után beszélt vallásosságáról is, hiszen pár éve vallási nagykövet volt.

"A kereszténység nem is egy vallás, nem is lehet más vallással összehasonlítani – azért, mert ez maga az élet. A vallásban az ember keresi az Istent – de nálunk Isten keres bennünket. Megkeres mindenkit, utánunk jön, megmutatja magát. A mentőövet mindenkinek odadobja egész életében. Nincs Krisztus nélküli élet, nélküle csak csak tengés-lengés van."

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek