8 hónapnál régebbi cikk

Restaurálják az Aba-Novák-seccót - már megtörtént a különleges alkotás tisztítása
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Restaurálják az Aba-Novák-seccót - már megtörtént a különleges alkotás tisztítása

Hamarosan indul a a nedvesedés következtében károsodott Aba-Novák-secco restaurálása a Magyar Géniusz Program keretében és fenntartói támogatással. A Nemzeti Emlékhelyen a mauzóleumban látható különleges alkotás tisztítása már megtörtént, hamarosan hozzálát a restauráláshoz Lángi József.

A mauzóleum és benne Aba-Novák festménye az 1938-as kettős szentév – az Eucharisztia és a Szent István Emlékév – apropóján valósulhatott meg Székesfehérváron. 1938-ban a kormányzat támogatásával a város - a hivatalos ünnepségsorozat keretében - olyan megbízásokat tartogatott Aba-Novák Vilmos számára, amik művészi karrierjének csúcspontját jelentették. Közel 100 év telt el azóta, a festményt pedig többszöri lefestés után harminc éve restaurálták utoljára.

"A Magyar Géniusz program segítségével, illetve fenntartói támogatással restaurálni fogjuk az Aba-Novák-seccót. Lángi József vállalta el ezt a munkát nagy örömünkre. Ő már korábban is foglalkozott a seccoval" - árulta el Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum főigazgatója.  


A felújítás kapcsán a főigazgató kiemelte, hogy az elmúlt években jelentős lépéseket tett már a nedvesedés megállítására a Szent István Király Múzeum.

"Nagyon fontos elmondani, hogy itt az épületnek, a mauzóleumnak a fala vizesedik. Ugye az elmúlt időszakban igyekeztünk elejét venni ennek a károsító tevékenységnek. Kiépült az elmúlt időszakban az ereszcsatorna, az bekötésre került a város szennyvíz-rendszerébe. Így az a fenti esőzésekől most már megóvja a falakat és magát és a seccót is. Azonban alulról még mindig vizesednek a falak, erről már különböző szakértői vizsgálatok is történtek" - összegezte a főigazgató azt is hozzátéve, hogy a következő szakaszban pedig az alulról jövő nedvesedés megszüntetése, enyhítése a cél.

Kapcsolódó
Új kutatások indultak a Nemzeti Emlékhelyen

Megkezdődött a talajradaros vizsgálat az egykori koronázóbazilika területén. A vizsgálat célja, hogy meghatározzák a faszerkezetek lehetséges helyét, megnyitva az utat a dendrokronológiai kutatásoknak és a szeptemberi tervásatásnak.

A Nemzeti Emlékhelyen a mauzóleumban látható különleges alkotás tisztítása már megtörtént, hamarosan hozzálát a restauráláshoz Lángi József.

A Kulturális Örökség Napjai keretében még több izgalmas részletet tudhatnak meg az érdeklődők, hiszen a szakember különleges tárlatvezetése várja az érdeklődőket szeptember 16-án 17 órától. A helyszínen a restaurálás részleteiről és a secco történetéről is sok titkot árul el Lángi József.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek