8 hónapnál régebbi cikk

A DVSC ellen kezdi a szezont az Alba FKC
Fehérvár Médiacentrum fotója
Alba FKC Facebook
A DVSC ellen kezdi a szezont az Alba FKC

A héten elrajtol a női kézilabda bajnokság 2023/2024-es szezonja. Az Alba FKC szeptember első napján hazai pályán a BL-induló Debrecen ellen kezd.

A nyári felkészülés előtt már körvonalazódott az Alba Fehérvár KC játékoskeretének alakulása. A távozási oldalon a legnagyobb név a horvát válogatott elsőszámú kapusa, Tea Pijevic volt, aki Romániába igazolt. Boldizsár Bianka a Vasas játékosa lett, a japán irányító Ohjama Mana pedig hazájában folytatja, de információink szerint a súlyos sérüléséből felépülőben lévő Varga Emőke sem húzza már magára az Alba mezét.

Az érkezési oldalon két beálló, a Győrből érkező junior Európa-bajnok Kövér Luca és a NEKA csapatától már másodszor Fehérvárra igazoló Kocsis Bettina szerepelt. Rajtuk kívül jött a montenegrói születésű balszélső, Milica Andrusic és a kapus Orbán Laura a Tempo SE-től.

A legfontosabb váltás talán a kispadon történt: az elmúlt években a csapattal jól szereplő Józsa Krisztián elfogadta a Kisvárda hívását, a helyére pedig Horváth Roland került. A fiatal szakember rögtön belevágott a csapatépítésbe, a felkészülés igen komoly menetelést hozott az Alba számára.

A csapat erős külföldi riválisokkal meccselt, előbb a Nagybánya, majd a hazai rendezésű Collagenius Kupa keretében a német TuS Metzingen és a japán válogatott volt az ellenfél. Utóbbi tornán a Budaörs személyében hazai riválist is legyőzött a csapat. A folytatásban két felkészülési tornát is megnyert az Alba, sorban előbb a nagymihályi felkészülési kupán nem talált legyőzőre:

  • Alba Fehérvár KC – MKS FuFloor Lublin 25-24 (9-10)
  • Alba Fehérvár KC – Iuventa Michalovce 23-22 (8-10)
  • Alba Fehérvár KC – Galychanka Lviv 28-23 (12-11)
  • Alba Fehérvár KC – DHC Slavia Praha 37-32 (20-18)

Egy héttel később aztán a hodonini felkészülési tornán volt jelenése az Albának, és itt sem hibáztak:

  • Sokol Písek – Alba Fehérvár KC 27-35 (10-19)
  • EKS Start Elblag – Alba Fehérvár KC 28-28 (11-15)
  • Alba Fehérvár KC – ZRK Cair Skopje 41-24 (17-15)

A bajnoki főpróbát aztán elveszítette az Alba (a Dunaszerdahely 31-27-re nyert hazai környezetben a fehérváriak ellen), azonban a felkészülés így is kimondottan jól sikerült. Az látszik, hogy a Tóth Nikolett-Kubina Molli páros képes megoldani a kapusposztot Pijevic távozása után, Orbán Laura pedig egy kis rutinszerzés után szintén erőssége lehet a csapatnak.

Védekezésben kimondottan jól teljesített az Alba, a felkészülési időszak második felében nyolc meccsből hatszor harminc gól alatt tartotta ellenfeleit. Besszer Borbála felépülésével egy vezéregyéniség tért vissza, ha elkerülik a sérülések, a nagy áttörés éve is lehet számára a következő idény.

Az Alba FKC az első fordulóban, szeptember elsején 18 órától hazai pályán kezd, bár ekkor még bravúr lenne a pontszerzés is, az ellenfél ugyanis a friss Bajnokok Ligája induló DVSC lesz. Szeptemberben még idegenben a DKKA és a Mosonmagyaróvár lesz az ellenfél, míg hazai pályán szeptember 15-én 18 órától a Békéscsaba vár az Albára.

És hogy mi lehet a célkitűzés? A legutóbbi idény 23 pontja és 7. helyezése jó kiindulási alap, legalább hasonló szereplésre most is megvan az esély, de egy szorosan alakuló középmezőnyben akár az előrelépés sem lesz lehetetlen küldetés.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek