7 hónapnál régebbi cikk

Szeptember közepéig kérhető a HPV elleni ingyenes védőoltás Fehérváron is, ami a fiúkat is védi a rák ellen
Fehérvár Médiacentrum fotója
nypost.com
Szeptember közepéig kérhető a HPV elleni ingyenes védőoltás Fehérváron is, ami a fiúkat is védi a rák ellen

A HPV elleni ingyenes védőoltást a tizenkét éves gyermekek kaphatják meg. Fontos a vakcina, hiszen véd a daganatos megbetegedések ellen.

Minden évben, így idén is kérhetik a szülők a HPV elleni ingyenes védőoltást a 12 éves lányoknak és fiúknak Fehérváron is. Erre még szeptember közepéig van lehetőség az iskolai védőnőkön keresztül.

A hetedik évfolyamos lányok számára már a 2014/2015-ös tanévtől ingyenesen elérhető a HPV elleni védőoltás, a 2020/2021-es tanévtől pedig már a fiúk is kérhetik a beadását Székesfehérváron is.

A humán papillomavírus okozta megbetegedésekkel szemben a szexuális élet megkezdése előtt beadott oltás a leghatékonyabb, ezért célszerű még tizenkét éves korban beadatni a vakcinát.

Az oltás a HPV 9 típusa ellen alakít ki védettséget és védelmet nyújt azon típusok ellen is, amelyek a méhnyakrákesetek körülbelül 90 százalékát okozzák. A szakember szerint a HPV azért is veszélyes, mert nemcsak fertőzést okoz, hanem évekkel a vírus megjelenése után a nőknél már akár a rákmegelőző állapot is észlelhető, ami később méhnyakrákká alakulhat.

Mosolygó Éva háziorvos az fmc.hu-nak elmondta: „a humán pappiloma vírus egy olyan fertőzést okoz, ami nagyon nagy arányban, a többi kórokozónál nagyobb arányban rezisztálóvá, fennmaradóvá válik. És ezekből az esetekből lesznek rákos, daganatos esetek."

De nemcsak a lányokat kell immunizálni, fiúknál, férfiaknál is okoz veszélyes betegségeket a vírus.

„Nemcsak a méhnyakrák megelőzésben van ennek jelentősége, hanem a fiúknál, férfiaknál is okoz betegségeket ez a kórokozó, és nemcsak a vírusfertőzést, hanem daganatos betegségeket, hiszen végbélnyílás-, garat- és hímvesszőrák előfordulása is köthető a vírusfertőzéshez."

A védőoltást szeptember közepéig lehet kérni az iskolákban. Östör Annamária egészségügyi tanácsnok azt mondta: Fehérváron eredményes figyelemfelhívó kampányt végez az Egészségfejlesztési Iroda. Évfolyamonként nagyjából 800 fiú és lány jogosult az oltásra, a lehetőséggel pedig a legtöbben élnek is.

Az iskolai HPV-oltással kapcsolatosan az iskolaorvos és a védőnő szakszerű tájékoztatást tud adni, emellett a házi gyermekorvostól, valamint nőgyógyásztól is kérhetnek a szülők további információt.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek