7 hónapnál régebbi cikk

Székesfehérvár is segít Nagyborzsovának
·Híreksegítségnyújtás·Utolsó frissítés: undefined
Székesfehérvár is segít Nagyborzsovának
·Híreksegítségnyújtás·Utolsó frissítés: undefined

Komoly lelki, közösségi, települési gonddal fordultak városunkhoz.

"Segélykérést kaptunk: kárpátaljai honfitársaink, akiket a pandémia, majd az ukrajnai háború is borzalmasan, közvetlenül érintett, egy komoly lelki, közösségi, települési gonddal fordultak hozzánk:  Beregszásztól nem messze található, magyarlakta Nagyborzsova falujának nincs ravatalozója, mely azt jelenti, hogy helyi magyar testvéreink nem tudják szeretteiket helyben, megfelelő méltósággal eltemetni" - írja közösségi oldalán Cser-Palkovics András polgármester.

Az ukrán törvények előírták, hogy a települések saját ravatalozót kell építsenek, a költségek felét, 6,5 millió forintot azonban a helyi polgároknak kellene zsebből kifizetniük. Ez a mostani ukrajnai gazdasági helyzetben lehetetlen, főleg, hogy a falu fiataljainak sajnos jelentős része vagy a fronton, vagy külföldön van - hangsúlyozza a polgármester, hozzátéve, Székesfehérvár önkormányzata négymillió forintot tesz hozzá a falu ravatalozójának költségeihez. 

"Ez alapvető keresztény kötelességünk, hiszen halottaink méltó eltemetésének kötelessége hitünk egyik alapvetése. Ezért arra fogom kérni a szeptember 22-i közgyűlést, hogy ezt a támogatást szavazza meg és mielőbb bocsássa Nagyborzsova közösségének rendelkezésére. Bár szomorú apropó ez a mostani, minden lehetőséget meg kell ragadjunk a kárpátaljai magyarok segítése érdekében, lehetőleg akképpen, ahogy ezt ottani magyar testvéreink kérik. Az ő kívánságaikat erőnk szerint teljesíteni pedig Szent István városának, a történelmi Magyarország fővárosának kiemelt küldetése" - írja a polgármester.

Borítókép: PB
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek