7 hónapnál régebbi cikk

41 éve történt a szárazréti tragédia
·Hírekbuszbaleset·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Preszter Elemér
41 éve történt a szárazréti tragédia
·Hírekbuszbaleset·Utolsó frissítés: undefined

41 éve történt a tizenhat ember, köztük nyolc gyermek halálát okozó vonatbaleset a Feketehegy-Szárazréti vasúti átjároban. Az évfordulón a hozzátartozók mellett a Vörösmarty iskola egykori és jelenlegi pedagógusai, valamint a város vezetése is lerótta tiszteletét.

1982. szeptember 9-én történt az a vonatbaleset a Feketehegy-Szárazréti vasúti átjáróban, amelyben összesen tizenhatan vesztették életüket. A Komárom felől érkező nemzetközi gyorsvonat ütközött a 37-es helyijáratos autóbusszal, amelyen nagyon sok iskolás gyermek utazott. A balesetben nyolc felnőtt és nyolc gyermek halt meg, a legfiatalabb áldozat mindössze kilenc hónapos volt.

A negyvenegy évvel ezelőtti tragédia kapcsán többek közt az áldozatok hozzátartozói, a Vörösmarty iskola volt és jelenlegi pedagógusai, valamint a város képviseletében Cser-Palkovics András polgármester és Szigli István önkormányzati képviselő rótták le tiszteletüket, a vasúti átjárónál található emlékműnél.

"Mély nyomot hagyott valamennyiünkben akik itt éltek, élnek. Amikor megtörtént az eset, én is odasiettem a város másik feléből. Az utakat lezárták, tehát esély sem volt arra, hogy a közelbe kerüljünk. Én úgy gondolom, hogy ezt az emléket meg kell őriznünk." - mondta Szigli István.

A megemlékezést minden évben Kétyi József szervezi, akinek 29 éves felesége is az elhunytak között volt, gyermekével pedig csak azért nem történt tragédia, mert aznap lekéste a buszt. A jelenlévőknek és a mai generációnak pedig fontos, hogy évről évre megemlékezzenek a balesetről.

"Nemcsak tiszteletüket róják, hanem figyelmeztetnek is arra a puszta jelenlétükkel, egy rendezvénnyel és megemlékezéssel, hogy ne fordulhasson elő többet ebben az országban ilyen tragédia, sem itt, sem másutt." - hangsúlyozta Kétyi József.

Kétyi József végezetül arra kérte a résztvevőket, hogy saját tragédiájukon túl emlékezzenek meg a Lökösházán, a Pörbölyön, a Mohorán, a Siófokon és más helyszíneken bekövetkezett vasúti balesetek áldozatairól is.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók