6 hónapnál régebbi cikk

Bányák az eocén programban
Fehérvár Médiacentrum fotója
Maráczi Lilla
Bányák az eocén programban

Az eocén program a magyarországi barnakőszén-bányászat fellendítésének terve volt az 1970-es, 1980-as években. Ez a program, illetve a bányák kapták a főszerepet szerdán a Fejér Vármegyei Levéltárban szervezett konferencián.

Az eocén program az 1973-as olajválság hatására indult el 1974-ben, a magyarországi barnakőszén-bányászat fellendítése érdekében. A volt egyszer egy eocén korszak című konferenciát a Fejér Vármegyei és a Komárom-Esztergom Vármegyei Levéltár közösen szervezte. Bödő István igazgató, MNL FVLl

"Az eocén programnak az volt a célja, hogy a földtörténeti eocén korban keletkezett barnakőszén telepeket kiaknázzák. Ennek során több új barnaszén bányát nyitottak, terveztek nyitni, valamint egy Bicske mellett épülő új nagy hőerőműben tervezték ezt a szént feldolgozni"- tájékoztatta az fmc.hu-t Bödő István, a Fejér Vármegyei Levéltár igazgatója.

A találkozó résztvevői a Dorogi Szénbányák Vállalat történetét ismerhették meg többek között, és az oroszlányi Márkushegyi Bányaüzem eocén programban betöltött szerepéről is hallhattak előadást Wencz Balázstól, a Komárom-Esztergom Vármegyei Levéltár igazgatójától.

"A Márkushegyi Bányaüzemet éppen az eocén program miatt fejlesztették fel. 1970-es évek közepén indult a beruházás, 1981-ben készült el. Egy szomorú történet tartozik hozzá, az 1983-as bányaszerencsétlenségben 37 bányász halt meg, mellette 10 felett volt a sebesültek száma. Emiatt is viszonylag rossz hírű a bánya."

Az igazgató hozzátette, nagy mennyiségű pénzt emésztett fel a fejlesztés, de az eredményesség elmaradt. A bánya 2014-ben állt le. A konferencián az eocén program jelentőségéről, a lencsehegyi, a mányi és a nagyegyházi bányászatról is hallhatott a közönség.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek