6 hónapnál régebbi cikk

Megemlékezés az 56-os emlékkeresztnél – közös imádság a történelmi egyházak képviselőivel
Fehérvár Médiacentrum fotója
Németh-Nagy Róbert
Megemlékezés az 56-os emlékkeresztnél – közös imádság a történelmi egyházak képviselőivel

A Székesfehérvári Egyházmegye szervezésében imádságos megemlékezést tartottak a Székesegyház oldalán található 56-os emlékkeresztnél vasárnap reggel. A történelmi egyházak, valamint a város képviselői közösen rótták le tiszteletüket az 1956-os forradalom történéseire és hőseire emlékezve.

Spányi Antal meghívására, a Székesfehérvári Egyházmegye szervezésében imádságos megemlékezést rendeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatai előtt tisztelegve a Székesegyház oldalán található emléktáblánál, az 56-os emlékkereszt alatt. A történelmi egyházak, valamint a város vezetésének képviselői előbb közösen énekelték el a Himnuszt, majd Ruff Réka szavalta el Jókai Anna Ima Magyarországért című versét, ezt követően Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerületi Központ Igazgatója mondott beszédet.

"Forradalom és szabadságharc. E nap a terror, az elnyomás elleni hősi küzdelemre, a szabadság szeretetére emlékeztet. Ezt a küzdelmet idézi fel Albert Camus híres mondása: A leigázott, bilincsbe vert Magyarország többet tett a szabadságért és igazságért, mint bármelyik nép a világon az elmúlt húsz esztendőben" – hangsúlyozta Török Szabolcs.

A tankerületi igazgató hozzátette, hogy gyermekeink már a szabadságba születtek, ugyanakkor a jelenkor világának történései, háborúi megmutatják, hogy milyen törékeny is ez a szabadság. Az ünnepi beszédet követően a történelmi egyházak képviselőinek imádsága következett, Spányi Antal megyés püspök, Léder Tamás református ifjúsági lelkész, Bence András, evangélikus lelkész és Kovács Dániel baptista lelkipásztor mondott imát az 1956-os áldozatokra emlékezve.

Az imádságos megemlékezés után Székesfehérvár és Fejér vármegye közéleti vezetői, valamint a fegyveres erők és a rendvédelmi szervek képviselői közös koszorút helyeztek el az áldozatok emlékére.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek