6 hónapnál régebbi cikk

Így válasszon téli gumit!
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com/qimono
Így válasszon téli gumit!

A megfelelő téli abroncs kiválasztása nem könnyű feladat, hiszen a kínálat széles, sokan pedig azt sem tudják, hogy valójában mit is keresnek. A következőkben iránymutatás adunk arra vonatkozóan, hogy tudjuk megkönnyíteni a dolgunkat, hogy a megfelelő téli gumit választhassuk az autónkra.

Milyen tényezőket érdemes figyelembe venni a választáskor?

A Gumiabroncs gumiszakértői azt szokták javasolni, hogy mielőtt bármilyen mintázatot kiválasztanánk, előbb szűkítsük le a keresést a megfelelő méret szerint. Az autó gépkönyvében megtaláljuk a gyártói ajánlást, hogy milyen méretű téli abroncs felel meg az autóra, ettől eltérni nem tanácsos. Persze azt is megtehetjük, hogy leolvassuk a jelenlegi téli abroncsunkról, hogy milyen méretre lesz szükség. Ha a méret már megvan, akkor érdemes végiggondolni a vezetési stílusunkat, szokásainkat, mert ezek a tényezők segíteni fognak, hogy a megfelelő abroncsot választhassuk.

Amennyiben nagyon sokat vezetünk, rendszeresen ingázunk vagy gyakran vezetünk a városon kívül, esetleg már tudjuk, hogy igazán zord téli körülmények között fogunk közlekedni, akkor mindenképp a prémium kategóriát érdemes választani.

Az elektromos autók sofőrjei gyakran választják a középkategóriás abroncsokat, de azoknak is kifejezetten ajánlott ez a kategória, akik a mindennapi városi vezetéshez keresnek téli abroncsot.

Az olcsó gumi sem rossz választás, de csak azok számára, akik csak ritkán vezetnek, mindössze heti pár alkalommal, és akkor is leginkább a városi forgalomba közlekednek.

A vásárlói vélemények az ADAC teszteredmények is segíthetnek a választásban

Persze attól, hogy tudjuk, milyen kategóriában kell keresgélnünk, még nem lesz könnyű dolgunk, hiszen számos abroncs közül válogathatunk így is. A gyártók persze csak a szépet és a jót fogják mondani az abroncsukról, így ha reális képet szeretnénk kapni az abroncsok minőségéről, akkor célszerű inkább a vásárlói véleményeket és a nemzetközi abroncstesztek eredményeit figyelünk. A vásárolói vélemények már jobban árnyalják majd a képet, azt azonban nem árt figyelembe venni, hogy az emberek szívesebben írnak a rossza tapasztalatokról, mint a jókról.

A nemzetközi tesztek viszont valós képet tudnak festeni az abroncsokról, teljesítsenek jól vagy rosszul. A 2023-as évben az ADAC téli gumi teszt eredményei már a nyilvánosak, és bár nem minden méretben és minden gumiról kaphatunk hiteles képet, de így is hasznos lehet figyelni az eredményeket. Ahogy minden évben, idén is két méretet vizsgáltak az ADAC emberei, a 205/60 R16 H és a 225/45 R17 H méretű téli abroncsok kerültek idén górcső alá.

A 205/60 R16 méretben a Dunlop Winter Sport 5, a Michelin Alpin 6, a Goodyear UltraGrip 9+, a Continental WinterContact ST 870 P, a Hankook Winter i*cept RS3, a Bridgestone Blizzak LM 005, és a Firestone Winterhawk 4 érte el kimagaslóan jó eredményt, míg a 225/45 R17 méretű téli abroncsok közül a Continental WinterContact TS870, a Michelin Alpin 6,a Goodyear UltraGrip Performance +, és a Dunlop Winter Sport 5.

A többi vizsgált abroncs megfelelő minősítést ért el, viszont a 205/60 R16 méretben a Lassa Snoways 4, és a Austone Athena SP-901, míg a 225/45 R17 méretben a Kormoran Snow elégtelen eredményt ét el.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek