5 hónapnál régebbi cikk

Mindenszentek ünnepe
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
Mindenszentek ünnepe

Mindenszentek napja a keresztények ünnepe, az üdvözült lelkek emléknapja, amelyet a katolikus keresztény világ november 1-jén tart. 2000 óta munkaszüneti nap. 

A Mindenszentek ünnepe a római katolikus egyház ünnepe. A keresztény közösségek a hetedik századtól kezdődően egyes helyeken elkezdtek ünnepet tartani az elhunyt valamennyi katolikus szent tiszteletére. Az üldözések közepén született meg az egyház. Megjelentek a vértanúk, akiket a hitükért, a Jézushoz tartozásuk miatt végeztek ki. Ezekben a keresztény közösségekben szeretettel fordultak azokhoz a testvérekhez, akik az életüket adták Jézusért.

Ők lesznek a vértanúk. Akiknek a közösségen belül, a haláluk után különleges szerepük van. Ez egy érdekes dolog, hogy az egyházban évszázadokon keresztül csak vértanú lehetett szent. A vértanúságuk napján is, amikor az életüket adták Jézusért ezt megünnepelték, megköszönték. Innentől kezdve az egyházban is megjelenik ilyen módon az elhunytaknak a tisztelete, a szenteken keresztül - tájékoztatta az fmc.hu-t Tóth Tamás címzetes kanonok, aki hozzátette, később már nemcsak vértanúkat avattak szentté, hanem azokat is, akik a Jézushoz kapcsolódó életükkel példaként szolgáltak mások számára.

Minden szent beletartozik, ezért mindenki, aki ott van a Mennyek országában, ott van az Úristennel, és azt hiszem, hogy az emberiség nagyon nagy része ott van. Egyszer azt mondták hittan órán, azt mondta Barsi Balázs ferences atya, jegyezzétek meg, nagyon nehéz elkárhozni. Ezt az üzenetet hozom magammal. Ezért azt hiszem, hogy halálunk után úgysem tudunk ellenállni Isten szeretetének, úgyhogy ott vagyunk vele. Ezért mindenkit köszöntünk, akik ott vannak a Mennyek országában az Úristennel."

A szentmise különleges liturgiája ezen a napon abban van, hogy felajánlják azokért a személyekért, akik már elhunytak és hálát adnak, köszönetet mondanak, imádkoznak értük. Halottak napján ugyanez a liturgia. Mindenszentek napján az elhunyt szeretteinkre gondolunk, kilátogatunk a temetőbe. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek