5 hónapnál régebbi cikk

Mire figyeljünk oda a fűtési szezonban, hogy megelőzzük a problémákat?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Katasztrófavédelem
Mire figyeljünk oda a fűtési szezonban, hogy megelőzzük a problémákat?

Október közepén elindult a fűtési szezon, a hideg időjárásban befűtenek a lakásokban, családi házakban. Érdemes odafigyelni, megelőzni a tüzeket, a szénmonoxid mérgezést.

Idén 27 szén-monoxid riasztás volt eddig Fejér vármegyében, 16-an sérültek meg. A legsúlyosabb eset tavasszal, egy gázfűtéses üzemben történt, akkor 13-an sérültek meg. A fűtési szezon megkezdődött, fontos odafigyelni a veszélyre, megelőzni a baleseteket.

Szén-monoxid jellemzően ott keletkezik, ahol nyílt égésterű fűtőberendezéssel fűtenek, és elfogy a levegő. A levegő utánpótlás nem megfelelő vagy a szellőzés. Tévhit az, hogy esetleg a kisállatok, a macska vagy a kiskutya kiszagolja a szén-monoxidot, hiszen ez egy színtelen, szagtalan, íztelen gáz, mi emberek sem érzékeljük, sajnos épp ezért történnek szén-monoxid mérgezések, de ez ma már megelőzhető a fűtőberendezések rendszeres karbantartásával, szellőztetéssel, megfelelő levegő utánpótlással, valamint megfelelő szén-monoxid érzékelő alkalmazásával - mondta el Szabó-Bisztricz Anett, a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Ezeket az érzékelőket a nyílt égésterű fűtőberendezéstől másfél-egy méteres távolságban kell fejmagasságban elhelyezni. Azonban nem csak akkor kell tartani a szén-monoxid mérgezéstől, ha gázkazánunk van, cserépkályha, vaskályha fűtés közben is keletkezhet mérgező gáz.

Javasolják, hogy minden háztartásban alkalmazzanak érzékelőt, ahol nyílt égésterű fűtőberendezést használnak. Odafigyelésre van szükség a helyes tüzelési technikák megválasztásánál. A lakástüzek 61%-a a fűtési idényben történik. Tavaly a vármegyében 30 kéményben keletkezett tűz. A kéményből a lángok nagyon gyorsan átterjednek a tetőszerkezetre, az otthonunk pillanatok alatt a tűz martalékává válhat.

Javasoljuk, hogy a gázüzemű fűtőberendezéseket évente legalább egyszer szakemberrel ellenőriztessék, a szükséges karbantartást végezzék el, ha szükséges, akkor a berendezéseket tisztíttassák ki. Ugyanolyan fontos a kémények ellenőriztetése. Gázfűtés esetén ez kétévente, míg szilárd tüzelés esetén évente szükséges. A lakossági kéményseprést Fejér vármegyében a katasztrófavédelem végzi. Ennek érdekében a családi házakban élőknek időpontot kell egyeztetniük - hívta fel a figyelmet a szakember.

Ezt megtehető online a kemenysepres.katasztrofavedelem.hu oldalon vagy a 1818-as telefonszám 9.1-es menüjét választva. Mint a szóvivő mondja, a hangsúly a rendszerességen van. Ahol tavaly vagy tavalyelőtt járt kéményseprő, az a kémény még rendben van. Nem kell attól tartani, hogy az elkövetkező napokban, hetekben kéménytűz kialakulhat.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek