4 hónapnál régebbi cikk

Fehérvásznon a rövidfilmek
Fehérvár Médiacentrum fotója
Fehérvár TV/Preszter Elemér
Fehérvásznon a rövidfilmek

12 fehérvári rövidfilmet nézhettek meg az érdeklődők szombaton a Fehérvászon Függetlenfilm Fesztiválon. A sokéves hagyománnyal rendelkező eseményt idén 19. alkalommal rendezték meg a Méhkasaula Kulturális Közhasznú Egyesületnek köszönhetően.

A Fehérvászon Függetlenfilm Fesztiválnak már hosszú évekre visszanyúló hagyománya van Fehérváron, köszönhetően a Méhkasaula Kulturális Közhasznú Egyesületnek: minden évben egy felhívást írnak, amelyre bármely fehérvári kötődésű rövidfilmmel nevezhetnek a művészek. 

"Gyakorlatilag 1998-ban, amikor megalakult a Méhkasaula, mint csapat, akkor volt az, hogy voltak szupernyolcas filmek és hogy azokat vetítsük le a közönségnek, így kezdődött ez az egész. Utána lett, hogy évek alatt kialakult egy olyan, hogy felhívást írtunk ki, és jelentkeztek különböző műhelyek" – mondta el Szepesi Imre "Zöld", a Méhkasaula Kulturális Közhasznú Egyesület elnöke.

Az évek alatt a kezdeményezés fontos kulturális eseménnyé nőtte ki magát Székesfehérváron, idén összesen 25 alkotást tekinthettek meg az érdeklődők, amelyből 12 rövidfilm fehérvári kötődésű művészek munkája volt. 

"A struktúránk már jó néhány éve az, hogy a Magyar Független Film és Video Szövetség országos szemléjéből válogatunk olyan filmeket, amelyeket ott láttunk, amelyeket díjaztak vagy nem díjaztak, csak úgy ítéljük meg, hogy érdemes bemutatni. A fehérvári, illetve Fehérvár környéki alkotók vagy Fehérvárhoz kötődő alkotók filmjeit mutatjuk be" – emelte ki Arany "Gold" Zoltán, a Méhkasaula Kulturális Közhasznú Egyesület Optikai Osztályának tagja.

A fehérvári alkotók közül Arany "Gold" Zoltán maga is készült egy 7 perces rövidfilmmel, amelynek ihletét egy szarajevói filmterápia benyomásai adták. Gold elmondása szerint, egy impresszióvá alakult élmény azokról a hatásokról, amelyek ott érték.

A filmszemlén a Gorsium Diákszínpad kisfilmjét is láthatták a nézők, amelyben a fiatalok újraértelmezték Kosztolányi Dezső Akarsz-e játszani című versét.

(Szerző: Farkas Angéla)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek