4 hónapnál régebbi cikk

Így előzhetitek meg a karácsonyi tüzeket!
·Hírektűz·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
szekesfehervar.hu
Így előzhetitek meg a karácsonyi tüzeket!
·Hírektűz·Utolsó frissítés: undefined

A figyelmetlenség és az égve felejtett gyertyák miatt, a konyhai sürgés-forgás, sütés-főzés közben keletkezik a legtöbb lakástűz karácsonykor.

A lámpafüzérek elektromos meghibásodása, a csillagszórók használata is tüzet okozhat. A fenyők a meleg szobákban napról napra szárazabbak és emiatt egyre gyúlékonyabban. Se az igazi, se a műfenyőt ne díszítsük gyertyákkal, csillagszórókkal.

Mire figyeljünk a karácsonyfák díszítésénél?

A fenyőt a fűtőeszköztől legalább másfél méterre és a függönytől, könyvespolctól távolabb, stabil talpba ékelve állítsuk fel, úgy hogy ne tudjon eldőlni. Fontos, hogy a feldíszített fa ne akadályozza a menekülést, ezért ajtók közelébe nem javasolt az elhelyezése. A karácsonyfák gyúlékonysága napról napra fokozódik, mert a kiszáradt, gyantás fenyő könnyen, akár egy csillagszóró szikrájától is meggyullad, és pillanatokon belül leég, a lángok pedig átterjednek a közeli dekorációra, bútorokra. A vágott fenyő szárát a lehetőségekhez mérten tartsuk vízben, ezzel lassítjuk a fenyő száradását.

Az elektromos díszek is okozhatnak tüzet?

A rossz minőségű, jelöletlen termékek a tűzeset és az áramütés lehetőségét is magukban hordozzák. Ezért csak olyan fényfüzérekkel díszítsük otthonunkat, amelyeket megbízható helyen vásároltunk. Ha a hosszabbító deformálódott, megolvadt, a vezeték törött, a szigetelés hiányos, semmiképpen ne használjuk. Figyeljünk rá, hogy az elektromos kábelek ne kerüljenek bútorok lábai alá. Kertben, udvaron csak kifejezetten kültéri díszítést használjunk. Éjszakára, és ha elmegyünk otthonról, húzzuk ki a konnektorból a lámpafüzéreket és a többi elektromos dekorációt.

A legfontosabb: időben fújjuk el a gyertyát

Ne feledkezzünk meg az égő mécsesekről, adventi koszorúkról. Ha már nem tartózkodunk a helyiségben, fújjuk el a gyertyákat, mert ha leégnek, a még pislákoló kanóctól a koszorúalap és a közeli dekoráció is lángra kaphat.

Tűz van! Mit tegyek?

  • Ha még kisebb lángolást, füstöt tapasztalunk, a testi épségünk veszélyeztetése nélkül megpróbálkozhatunk a tűz oltásával.
  • Ha a karácsonyfa gyulladt ki, húzzuk ki a konnektorból a lámpafüzért. Abban az estben, ha az égő karácsonyfa közvetlen közelében nincsenek bútorok, borítsuk le a fenyőt és dobjunk rá egy, vagy két szétnyitott pokrócot. A plédekkel elfojtjuk a tüzet és megakadályozzuk, hogy a lángok a szoba berendezési tárgyaira átterjedjenek. Ezért is fontos, hogy a fa két-három méteres környezetében ne legyen bútor, függöny.
  • A kigyulladt adventi koszorút akár egy palack vízzel is el tudjuk oltani.
  • Főzés közben a tűzhelyen felejtett, lángra kapott serpenyőt, lábost egy fedővel fedjük le, zárjuk el a gázrózsákat, a főzőlapot. Égő olajra, zsiradékra tilos vizet önteni!
  • Hasznos, ha otthonunkban tartunk egy porral oltó tűzoltó készüléket, amellyel a kezdeti, kisebb lángolást hatékonyan el tudjuk fojtani.

Nagyobb kiterjedésű tűz, lángolás és intenzív füstképződés esetén azonnal hagyjuk el a lakást, csapjuk be magunk mögött az ajtót, azonnal hívjuk a 112-es segélyhívó számot, és a társasházban minél több szomszédot értesítsünk a tűzről. Nem szabad elfelejteni, hogy minden esetben – még akkor is, ha sikerült a tüzet eloltani – bejelentést kell tenni a 112-es egységes segélyhívószámon!

Mit tehetek még a családom biztonságáért?

Egy lakástűz esetén csak percek állnak a lakók rendelkezésére, hogy biztonsággal elhagyják otthonukat. Lakástüzeknél az egyik legnagyobb veszélyt a keletkező füst belégzése jelenti, ezért a sérülések és a tragikus tűzesetek megelőzése érdekében javasolt otthonunkban füstérzékelőt beszerezni, amely a szoba közepén a plafonra szerelve a tűz keletkezésének legelején jelez, amikor még van idő kimenekülni és a tűzoltókat értesíteni.

(Forrás: szekesfehervar.hu)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek