4 hónapnál régebbi cikk

Házhoz mennek a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékért
Fehérvár Médiacentrum fotója
Maráczi Lilla
Házhoz mennek a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékért

Januártól fokozatosan bevezetik a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok házhoz menő gyűjtését Magyarországon. A szolgáltatás, amit önkéntes jelleggel lehet igénybe venni, Székesfehérvárt is érinti. 

A lakások egy-egy öt literes gyűjtőedényt kapnak majd, a társasházak pedig egy 120 literes barna kukát. A biohulladék-begyűjtési szolgáltatás a lakosság számára ingyenes. A konyhai gyűjtőedény könnyen kezelhető, szag- és kifolyásmentes. A családi házak számára is kiosztanak egy-egy 120 literes barna kukát, amelyet a megszokott módon kell a ház elé kihúzni a meghatározott napokon. A konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot gyűjtő kukában sokféle szerves hulladék elhelyezhető. Gyümölcsök és zöldségek maradékai, kávézacc, teafű, tojáshéj, fűszerek főtt ételmaradékok, pékáruk vagy épp feldolgozott élelmiszerek és húskészítmények is.

Fontos, hogy nem szabad beledobni csontot, az élelmiszerek csomagolását, porzsákot, porszűrőt, papírzsebkendőt, pelenkát. Tilos lesz a barna kukákba helyezni a fák ágait, leveleit, gallyakat, a kommunális hulladékot. A konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot biogáz üzemekben hasznosítják újra, áramot és hőt állítanak elő belőle. A szolgáltatók januárban megkezdik a gyűjtőedények kiosztását, majd szemléletformáló kampányban ismertetik a részletes tudnivalókat, várhatóan márciusra minden kijelölt társasházban elindul a tényleges begyűjtés.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek