3 hónapnál régebbi cikk

Életbe lép a vörös kód a hideg időjárás miatt szombat reggelig
Életbe lép a vörös kód a hideg időjárás miatt szombat reggelig

Hétfő este 8 órától szombat reggel 8 óráig léptetik életbe a vörös kódot. Ennek ideje alatt bármilyen szociális intézmény köteles befogadni a bajba jutott embereket.

A hideg időjárás miatt hétfő este 8 órától léptetik életbe az úgynevezett vörös kódot, ami azt jelenti, hogy valamennyi szociális intézmény számára kötelező a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadása - jelentette be a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára.

Fülöp Attila közölte: az intézkedés előreláthatólag szombat reggel 8 óráig lesz érvényben.

Az államtitkár kiemelte: a vörös kód ideje alatt bármilyen szociális intézmény - fenntartótól és ellátotti körtől függetlenül - köteles befogadni a bajba jutott embereket.

Kitért arra, hogy a meteorológiai szolgálat az elkövetkező éjszakákra néhány helyen mínusz 10 Celsius-fok körüli hőmérsékletet prognosztizált, ilyen időben életveszélyes lehet, ha valaki hosszabb ideig az utcán tartózkodik.

Fülöp Attila elmondta, a hajléktalanellátóknál van férőhely, jelenleg a budapesti ellátók kihasználtsága 76, az országos hálózaté pedig 80 százalékos.

Az államtitkár arra kér mindenkit, hogy aki bajba jutott embert lát, értesítse a hajléktalanellátók diszpécserszolgálatát. A telefonszámok megtalálhatók a kormányzati felületeken, írja az MTI.

Kapcsolódó
Sál, sapka, napszemüveg. A szikrázó napsütés mellett is rendkívül hideg időnk lesz.

Igazi, télies idő várható a jövő héten sok napsütéssel: napközben csak fagypont körül alakul majd, éjszakánként pedig akár mínusz 10 Celsius-fok alá is süllyedhet a hőmérséklet.

Borítókép: PB
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek