3 hónapnál régebbi cikk

Sok megkeresés érkezik az elfagyott vízmérők és vízvezetékek miatt a Fejérvízhez
Fehérvár Médiacentrum fotója
Megyeri Zoltán
Sok megkeresés érkezik az elfagyott vízmérők és vízvezetékek miatt a Fejérvízhez

A téli fagyok beálltával fokozottan kell figyelni a vízmérőkre és a használaton kívüli házi vízvezetékekre. A tulajdonosokat ugyanis kellemetlen meglepetés érheti, hiszen ezek elfagyásával az ilyenkor elfolyó víz díját a fogyasztóknak kell megfizetni.

A fagyos időjárás beálltával számos óvintézkedést kell tenni a vízmérők és a használaton kívüli vízvezetékek elfagyásának megelőzése érdekében. A téli időszakban számos megkeresés érkezik a Fejérvízhez, hogy elfagyott a vízmérő, csőtörés keletkezett és elfolyt a víz.

"Télen az a legfontosabb, hogy a vízóra légmentesen legyen lezárva. A műanyag aknák elég passzentosak, nehéz visszatenni az aknára a fedlapot. Hogyha nincsen légrés, akkor azzal, hogy lent van a földben az akna, ebben a vízóra és van egy jól szigetelő fedlap, szinte kizárt, hogy elfagyás történjen." - árulta el Laczi Péter.

Amennyiben ez a megoldás valami miatt nem lehetséges vagy nem műanyag aknája van a fogyasztónak, akkor legegyszerűbb, ha egy műanyag fóliát tesz a fedlap és az akna közé és az már a légmentességet megfelelően biztosítani tudja. A nem lakott ingatlanoknál pedig jó előre fel kell készülni a fagyos időjárásra.

"Legfontosabb, hogy az ingatlan felöli belső csapot kell elzárni, ugyanis a vízóránál így ki tud folyni a vezetékből a víz és az ingatlannál nem történnek fagykárok." - mondta el Laczi Péter.

Jogszabály szerint az elfolyt vizet minden esetben a tulajdonosnak kell kifizetni, illetve további költséget jelenthet, hogyha a vízmérő órát is ki kell cserélni. Ezzel kapcsolatban, hogyha nem forog a kis számláló kerék a vízórán, akkor minden valószínűség szerint fagyás okozta meghibásodás történt. Ugyanez a helyzet abban az esetben is, ha nem vagy csak alig jön víz a csapból, hogyha szilánkosra tört a vízóra üveg fedlapja vagy eldeformálódott a számlálószerkezet. Amennyiben ez megtörténik az ügyfélszolgálathoz, illetve vidéken az illetékes főgépészhez kell fordulni és ki kell cseréltetni a vízórát.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek