3 hónapnál régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Pesovár-válogató, nyílt nap az Alba Innovárban, magbörze és Szegény párák
Fehérvár Médiacentrum fotója
Mafab/Searchlight Pictures
Fehérvári programok a hétvégére: Pesovár-válogató, nyílt nap az Alba Innovárban, magbörze és Szegény párák

Január utolsó hétvégéjén többek között megnézhetitek a Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny válogatóját, részt vehettek az Alba Innovár nyílt napján, csereberélhettek a Magbörzén vagy beülhettek a moziba a Szegény párák című filmre.

Gyerek: Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny válogató
Mikor?: Január 26., péntek
Hol?: Öreghegyi Közösségi Ház

A nagy hagyománnyal rendelkező versenyen ebben a tanévben huszonnyolc iskola 661 diákja vesz részt Fejér vármegyéből, csoportos és egyéni produkciókkal. A fordulók számos helyszínen zajlanak, lehetőség szerint közel a versenyzők lakhelyéhez – a megyeszékhelyen kétszer is lesz válogató, és a döntők is Fehérváron lesznek.

A pénteki válogatón fehérvári és móri szóló énekesek, éneklőcsoportok és egy hangszerkíséretes éneklőcsoport mutatkozik be a szakmai zsűri – Husi Gyula népzenész, népzene-pedagógus, hangszerkészítő; Nádasdy Fanni népdalénekes, népzene-pedagógus és Páll Éva népzenész, népdalénekes, népzene-pedagógus – előtt. A zsűri tagjai nemcsak bírálnak, hanem segítenek a résztvevőknek és felkészítő tanáraiknak abban, hogy az énekes és hangszeres népzenei kincseinket minél hitelesebben tudják elsajátítani és tolmácsolni. A résztvevők a rövid szakmai értékelésen kívül az elért pontszámokról is tájékoztatást kapnak.

Család: Díjmentes nyílt napok
Mikor?: Január 27., szombat
Hol?: Alba Innovár

A „Díjmentes nyílt napok” projekt támogatásával január 27-én, szombaton ismét nyílt napot szervez az Alba Innovár, hogy a látogatók megismerjék az élményszerű tanulást, amelyben a város diáksága már nap mint nap részt vehet. Az érdeklődők két helyszínen ismerkedhetnek meg a színes és varázslatos digitális világgal, amely egyre több segítséget jelent a munkában és szórakozási lehetőséget a szabadidőben. A foglalkoztató térben megmutatják, hogyan lehet a Lego Spike robotokat programozni különböző érdekes feladatokra, valamint, hogyan működik és mire jó a Sphero robotgolyó.

A 3D-s tervezés és nyomtatás titkaiba is beavatják a résztvevőket, akik egy program segítségével különféle tárgyakat tervezhetnek. A szabadulószobában a játékosokat rabul ejti (szó szerint) valamilyen titokzatos hely, ahonnan erővel nem, csak ésszel lehet kijutni – ráadásul mindössze 40 perc alatt. A szabadulós játék aktív kikapcsolódás, izgalmas kihívás és csapatjáték. Regisztráció itt!

Mozi: A szenvedély íze
Mikor?: Január 25-től
Hol?: Cinema City Alba

A kivételes tehetségű szakácsnő, Eugenie és munkaadója, a nagy gourmet hírében álló Dodin Bouffant húsz éve alkotnak együtt a gyönyörű francia udvarház konyhájában. Különleges kapcsolatukból lenyűgöző gasztronómiai remekművek születnek, amelyek még a világ leghíresebb szakácsait is ámulatba ejtik. A két ember egyre mélyebben kötődik egymáshoz, de Dodinnak szembesülnie kell azzal, hogy Eugenie nem kíván feleségül menni hozzá. Főzni kezd a nőnek, hogy bizonyítsa: nem csupán feleséget, hanem egyenrangú társat keres benne…

Mozi: Szegény párák
Mikor?: Január 25-től
Hol?: Cinema City Alba

Yorgos Lanthimos új filmje elképesztő történet Bella Baxter fantasztikus fejlődéséről. A fiatal nőt a zseniális elméjű és szokatlan módszereket alkalmazó tudós, Dr. Godwin Baxter hozza vissza az életbe. A férfi védelmét élvezve, Bella vágyik a tudásra. Szomjazza a világ dolgait, így elszökik Duncan Wedderburnnel, a dörzsölt és züllött ügyvéddel, s ketten együtt kontinenseken átívelő, szélsebes kalandra indulnak. Korának előítéleteitől szabadon, Bella roppant iramban fejlődik, hogy szándékának eleget téve kiálljon az egyenlőség és szabadság mellett.

Egészség: A te szemed!
Mikor?: Január 27., szombat
Hol?: Öreghegyi Közösségi Ház

Az ismeretterjesztő délutánon az Öreghegyi Látáscentrum munkatársai – dr. Szakonyi Éva szemész szakorvos, Simondán Hajnalka optometrista, látszerész és Tánczos Réka látszerész – tartanak előadást, tanácsadást és bemutatót szemünk egészsége érdekében.

Beszélnek a leggyakoribb látásproblémákról, azok tüneteiről, hiszen, ha időben sikerül felismerni a problémát, akkor megállítható a látás romlása, és a mindennapi élet is visszatérhet a megszokott kerékvágásba.

Táskás, karikás szemek, ráncok a szem körül? A rendezvényen a szem környékét is szakemberek „veszik szemügyre”: Seprényi Melinda kozmetikus tart szemsmink-tanácsadást és beszél a szemkörnyék ápolásáról. Az eseményen Radics Tímea arcjógaoktató segítségével ki lehet próbálni az arcjógát is, azt a természetes módszert, amely fiatalítja a megjelenést: az arcizmok lazításával visszaállítja azok természetes hosszát, ezzel csökkentve a feszültséget az arc területén, így a ráncokat is. A rendezvény ingyenes.

Család: Magbörze
Mikor?: Január 28., vasárnap
Hol?: Gárdonyi Géza Művelődési Ház

Ha valaki saját vetőmagot szeretne eladni, mert esetleg túl sokat vásárolt, rendelkezik különlegességgel, vagy csak szeretne árulni és cserélni, szeretettel várják január 28-án, vasárnap 10 és 12 óra között a Gárdonyi Géza Művelődési Ház Magbörzéjén.

A Tündök – Családi kisgazdaság szervezésében mindenki kedvére vásárolhat, árusíthat vagy cserélhet vetőmagokat az ingyenes eseményen. Asztalfoglalás a futterer.juci@gmail.com e-mail címen lehetséges. A szervezők mindenkit szeretettel várnak!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek