3 hónapnál régebbi cikk

Egy nap alatt két konyhatűz is volt Fehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Katasztrófavédelem
Egy nap alatt két konyhatűz is volt Fehérváron

A Vásárhelyi utcába és egy Lövölde utcai lakáshoz is vonulniuk kellett a tűzoltóknak a napokban.

Kigyulladt az olaj egy társasházi lakás konyhájában január 28-án dél után nem sokkal Székesfehérváron, a Vásárhelyi utcában, még ugyancsak vasárnap este egy Lövölde utcai lakás telítődött füsttel a tűzhelyen felejtett vacsora miatt.

Fejér vármegyében egyébként 268 lakás gyulladt ki tavaly - tájékoztatott a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A legtöbbször a konyhában, kéményben, hálószobában és tárolóban csaptak fel a lángok, a leggyakrabban nyílt láng használata, a fűtési rendszer hibája, elektromos probléma, főzés, dohányzás vezetett tűzhöz.

A 268 tűzzel érintett Fejér vármegyei ingatlan közül csak egyben volt füstérzékelő, holott ez a készülék idejekorán, a tűz kezdeti fázisában, hangos sípolással hívja fel a lakók figyelmét a tűzre, a füstre akkor, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni. A kezdeti tüzek oltásához javasolt otthon egy porral vagy habbal oltó tűzoltó készüléket tartani.

Fokozott elővigyázatossággal és megelőző intézkedésekkel elejét lehet venni az otthoni tűzeseteknek - hívja fel a figyelmet a Katasztrófavédelem. Rendszeresen ellenőrizzük az elektromos készülékeket és vezetékeket. Kerüljük a hálózat túlterhelését, és csak jó állapotú, engedélyezett elektromos eszközöket használjunk. Tartsuk távol a gyúlékony anyagokat a hőforrásoktól, és megfelelően tároljuk azokat.

Ügyeljünk arra, hogy a fűtési rendszerek karbantartottak legyenek, és csak megfelelően engedélyezett fűtőberendezéseket használjunk.

A nyílt láng használatára fokozottan figyeljünk, minden esetben győződjünk meg róla, hogy biztosan eloltottuk a gyufát, gyertyát, vagy éppen a cigarettát. A tűzhelyre tett olajat melegítés és sütés közben ne hagyjuk felügyelet nélkül, ne menjünk ki a konyhából, a hosszabb ideig készülő ételeknél használjunk időzítőt.

Baj esetén a 112-es segélyhívó számon azonnal értesítsük a tűzoltókat!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek