2 hónapnál régebbi cikk

Újabb szigorítások a dohányboltoknál
Újabb szigorítások a dohányboltoknál

A fiatalok védelmében fokozottan ellenőrzik a trafikokat, a felső határ tízmillió forintos büntetés a visszaeső jogsértőknél.

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága kiemelt feladatának tekinti, hogy távol tartsa a fiatal korosztályt a dohányzástól. A hatóság az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, egész évben folyamatos próbavásárlásokkal fogja ellenőrizni a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény szabályainak betartását.

Idén a szakembereik minden trafikot legalább egyszer ellenőrizni fognak.

Az SZTFH felhívta a figyelmet arra, hogy a 18 év alatti fiatal dohánytermékkel történő kiszolgálása esetére január 1-jével jelentősen szigorodtak a szankciók:

a bírság az első jogsértéskor minimum egymillió forint, a második jogsértés esetén az előző mértékének legalább 150 százaléka, de legfeljebb tízmillió forint, továbbá a trafikot ideiglenesen, 30 napra bezáratják.

Ha a dohánytermék-kiskereskedő 1 éven belül háromszor szolgál ki fiatalkorút, akkor a hatóság visszavonja a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységre vonatkozó engedélyt, ami az állammal kötött koncessziós szerződés megszűnését jelenti - ismertették.

Ismételten kiemelték: 18 éven aluli fiatal nem léphet be dohányboltba, őt tilos dohánytermékkel kiszolgálni, részére dohányterméket értékesíteni. Ha az értékesítőnek kétsége merül fel a vásárló vagy a fogyasztó életkorával kapcsolatban, köteles felszólítani őt életkora igazolására. Megfelelő igazolás hiányában meg kell tagadnia a dohánytermékkel kiszolgálást.

Borítókép: Pápai Barna
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek