2 hónapnál régebbi cikk

Feltette az ebédet főzni, majd elaludt - emiatt volt lakástűz Székesfehérváron
Feltette az ebédet főzni, majd elaludt - emiatt volt lakástűz Székesfehérváron

Szerencsére most nem történt nagyobb baj, időben érkeztek a tűzoltók.

Sűrű füst szivárgott egy társasházi lakás ablakából február 15-én délben Székesfehérváron - tájékoztatott a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Az egyik szomszéd értesítette a tűzoltókat, miközben az épületben felújítást végzők közül ketten a résnyire nyitott, földszinti ablakot belökték.

A konyhába bejutva elzárták a tűzhelyet, ahol az ott felejtett ebéd égett, a lakás füsttel telítődött. Főzés közben az idős lakó elaludt, emiatt gyulladt meg az étel, ám amikor a vármegyeszékhely hivatásos tűzoltói kiérkeztek, felébredt és kimenekült a lakásból, nem sérült meg. Az egység átszellőztette a lakást.

Fejér vármegyében tavaly 268 lakás gyulladt ki.

A legtöbbször a konyhában, kéményben, hálószobában és tárolóban csaptak fel a lángok, a leggyakrabban nyílt láng használata, a fűtési rendszer hibája, elektromos probléma, főzés, dohányzás vezetett tűzhöz. Lakástüzeknél az egyik legnagyobb veszélyt a keletkező füst belégzése jelenti, ezért ha a lakók időben észlelik a tüzet, nagyobb az esély a sérülések elkerülésére.

Ebben segítenek a füstérzékelő készülékek, amelyek a tűz kezdeti szakaszában keletkező füstöt észlelve hangos sípolással jeleznek, riasztásukkal az alvó embert is felébreszthetik, így adva nagyobb esélyt a menekülésre, esetleg a kisebb tüzek eloltására. Ezért a füstérzékelő mellett javasolt otthon egy porral vagy habbal oltó tűzoltó készüléket is tartani.

Borítókép: Facebook/Katasztrófavédelem
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek