2 hónapnál régebbi cikk

Gyermekvédelmi tanácskozást tartott az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Gyermekvédelmi tanácskozást tartott az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ

Éves gyermekvédelmi szakmai tanácskozást tartottak kedd délután az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központban. A jelzőrendszerben szereplő szervezetek áttekintették a tavalyi évet és kijelölték az idei év fő irányvonalait, a kiskorúak mentális egészségmegőrzésére helyezve a hangsúlyt. 

Közintézmények, egészségügyi szolgáltatók, hatóságok és segítő szervezetek mind - mind tagjai a fehérvári jelzőrendszernek. Ők felügyelik közel 30 ezer fehérvári 18 éven aluli fiatal biztonságát. Kedden ők találkoztak az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központban, éves szakmai tanácskozásukon, melyen kijelölték az 2024-es év fő irányvonalait is.

Az idei év központi témája a fiatalok mentális egészségmegőrzése volt.

Minderre az önkormányzat a Diáktanáccsal és az Alba Bástyával együttműködve két éve egy prevenciós programot is indított, mellyel mára már több iskolában, több tucatnyi osztályban jártak már a szakemberek. „Ennek lényege, hogy az önbántalmazásra, bántalmazásra és különböző mentális problémákra felhívják a figyelmet a kollégák. Ha nem is ott az órán, de akár utána, vagy bejőve az Irányi Dániel utcai központba, tudnak a szakemberek segíteni a fiataloknak.” - mondta el a Fehérvár Tv híradójának Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere. 

Covid, háború és az "online magány" hozta stressz...

A tanácskozáson szóba kerültek más, mentális egészséget segítő programok is – erről már Tisztl Henrik beszélt híradónknak: „Amit mi fontosnak tartunk, hogy bántalmazást mindenképpen megelőzzük- történjen ez akár fizikális, akár az online térben. Ennek a feltérképezésére és megelőzésére törekszünk a több éve zajló programjainkkal. Ugyanakkor tudjuk, hogy azt a Coviddal, online órákkal terhelt időszakot, amit már magunk mögött hagytunk, mennyire nagy stresszként élték meg a fiatalok, ezért ennek a feldolgozását is próbáljuk prevenciós órák keretében segíteni„ -  nyilatkozta az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője. 

Az úgynevezett prevenciós órák és programok során óvodai- és iskolai segítőkön, illetve osztályközösségeken keresztül szeretnék elérni a fiatalokat. Az utóbbi évben egyébként a jelzések száma kismértékű, lineáris csökkenő tendenciát mutat. A veszélyeztetett gyermekek száma szintén csökkenő tendenciát mutat, mely mögött sajnálatos módon magas számban vannak jelen a gyermekek, fiatalok lelki, mentális nehézségei. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek