2 hónapnál régebbi cikk

Szúnyoginvázióra számíthatunk a szezonban Székesfehérváron
·Életmódszúnyog·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Maráczi Lilla
Szúnyoginvázióra számíthatunk a szezonban Székesfehérváron
·Életmódszúnyog·Utolsó frissítés: undefined

A sok csapadék hatására idén nagyobb szúnyogártalom várható. Székesfehérváron két hete megkezdődött a monitorozás, már találtak is szúnyoglárvákat a szakemberek. A városban továbbra is a biológiai szúnyoggyérítést alkalmazzák majd.

Az ébredő természetben a szúnyogok is megjelentek. A kellemes hőmérsékletben a sekély vagy pangó vizekben a szúnyogok már petéznek. Az elmúlt hetek sok csapadékának és a kora tavaszi időjárásnak köszönhetően idén szinte biztosan szúnyoginvázióra lehet számítani.

"Ha enyhébb vagy átlagos a tavasz, az kiöntéseket, tehát pangó vizeket idéz elő, és ennek köszönhetően a szúnyogártalom is megnő, mivel ezekben a pangó vizekben tudnak elszaporodni a csípős szúnyogok. Amint jön a jó idő, a tavasz és a 10 fok fölötti átlaghőmérséklet, akkor indul meg ez a folyamat. Az érintett területeket Székesfehérváron már felmértük, hiszen 90-95 százalékban tudjuk, hogy hol vannak a tenyészőhelyek, és ezeket kezelni is fogjuk"-mondta el Kőszegi Dániel, a Magyar Szúnyogirtók Országos Szövetségének elnöke. 

Csete Gábortól, a Városgondnokság természetvédelmi szakmai vezetőjétől megtudtuk, a 2023-as év szúnyog szempontból erős volt. Tavaly majdnem 800 milliméter csapadék esett a városban, míg az azt megelőző aszályos évben nem érte el a 400 millimétert.

Mostanra minden mikroélőhely feltöltődött, illetve ezeken a helyeken a talajvíz is megnőtt - idén nagyobb szúnyogártalom várható. Mint a szakmai vezető mondja, Székesfehérváron 2020-tól fokozatosan biológiai szúnyoggyérítést vezettek be. Az elmúlt három évben a szúnyogfészkelő helyek feltérképezése zajlott, elsősorban a pangóvizes területekre koncentráltak.

"Ezek általában a legkisebb mikrovízállások is lehetnek. Nekünk a mélyebben fekvő gödröket, mélyebben fekvő belvizeket kell feltérképeznünk, ahol nagyon szeretnek ezek a csípős szúnyogok. Nagyjából sikerült lefedni a városban ezeket a területeket. Mi speciálisan egy természetvédelmi szempontból is megfelelő, és ökologikus szert használunk, egy baktériumot juttatunk ki a környezetbe" - hangsúlyozta Csete Gábor.

Csete Gábor hozzátette, a baktérium fajspecifikus, és a csípős szúnyog lárvájára hat, elpusztítja azt, ugyanakkor nem okoz ártalmat az élővilágnak. A monitorozást két hete megkezdték, találtak is már szúnyoglárvákat, amelyek nem feltétlenül csípős szúnyoglárvák. A természetvédelmi szakmai vezető felhívja a lakosság figyelmét, hogy a szúnyogvédelem érdekében szüntessenek meg minden pangó vizet az udvarukban, a környezetükben. A gyűjtött, esővizet, locsolóvizet fedjék le szúnyoghálóval.

A szúnyoglárvaprogram Facebook-oldalán a szúnyogártalommal, védelemmel kapcsolatos hasznos információk olvashatók.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek