1 hónapnál régebbi cikk

Megfizethetőbb albérletek? A székesfehérvári albérletárakat csak a fővárosiak előzik meg
Fehérvár Médiacentrum fotója
PB
Megfizethetőbb albérletek? A székesfehérvári albérletárakat csak a fővárosiak előzik meg

A lakbérek és a fizetési adatok aránya alapján nagyon komoly különbségek vannak az országban az albérletek árai között - derül ki az ingatlan.com felméréséből. Ez alapján Székesfehérváron az átlagfizetés 33 százalékából jönne ki havonta egy átlagos albérlet.

Ahogy a lakáspiaci forgalmat, úgy az albérletpiacot is jelentősen befolyásolják a fizetések, ezen belül a reálbérek alakulása. Budapest és a vidék viszonylatában a vonatkozó fizetési adatok és lakbérek aránya alapján nagyon komoly különbségek vannak az országban - derül ki az ingatlan.com felméréséből és a KSH kereseti statisztikáin alapuló friss elemzésből, amely több, mint 14 ezer kiadó lakóingatlan-hirdetés bérleti díját vette figyelembe. A szakértő szerint Székesfehérváron az albérleti díjak a fővárosiakkal vetekszenek.

"Ez annak köszönhető, hogy igen jók a munkahely lehetőségek Székesfehérváron. Nagyon sokan jönnek ide, egyrészt sportolók, hiszen három komoly sportcsapat van, akik szintén albérletekben helyezik el a játékosokat. Nagyon sok a munkahely, előfordul, hogy különböző cégeknél a dolgozók számára albérleteket vesznek ki" – fogalmazott Horgos Tamás a CH Ingatlan ügyvezetője.

Székesfehérvárra jelenleg az jellemző, hogy nagy a kereslet és ehhez képest viszonylag kevés a kiadó ingatlan. A statisztikákhoz hozzátartozik, hogy Budapesten tavaly 697 ezer forint volt a bruttó átlagbér, ehhez képest február közepén 250 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, ez 36 százalékos arányt jelent. A nagyvárosok közül Debrecen és Székesfehérvár áll a második helyen, itt 33 százalékos az arány. Székesfehérvárra a felmérés alapján átlag 205 ezer forintos lakbér és 620 ezer forintos bruttó fizetés jellemző.

"Egyre nehezebb viszonylag olcsó panellakást találni, ez azt jelenti, hogy 110-120 ezer forint alatt nem is lehet szinte lakást bérelni, tehát már egy két szobás lakás is 120-130 ezer forint bérleti díjba kerül és hát nyilván az új építésű lakóparkokban 220-250 ezer forint/hó az ingatlan bérleti díj" – mondta el Horgos Tamás.

Horgos Tamás hozzátette, hogy a kiadó lakások árai sajnos nem a bérekhez igazodnak, a jelenlegi helyzetben a kereslet-kínálat aránya határozza meg az ingatlanpiac és ebből kiindulva az albérletpiac árait is.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek