1 hónapnál régebbi cikk

Az európai biztonságpolitikáról tanácskoznak a Károlyi kastélyban
Fehérvár Médiacentrum fotója
Madarász Dominik
Az európai biztonságpolitikáról tanácskoznak a Károlyi kastélyban

Európa egy átalakulás középpontjában? Biztonság-és védelempolitikák kapják a főszerepet egy két napos nemzetközi konferencián a Károlyi kastélyban. A tanácskozás célja, hogy a résztvevők megismerjék az egyes nemzeti biztonságpolitikai felfogásokat. 

Európai országokból érkezett nagykövetek, biztonságpolitikai szakemberek tanácskoznak két napon keresztül a Károlyi kastélyban. A konferencia célja, hogy a német, lengyel, svájci, olasz, osztrák, francia, holland, magyar résztvevők összehasonlítsák az egyes nemzeti biztonságpolitikai felfogásokat, megvizsgálva a történelmi megközelítéseket, és ösztönözzék a történészek, politológusok, szociológusok, a fegyveres erők felelős személyei közötti párbeszédet és a kölcsönös megértést Európában. A konferenciát a Károlyi József Alapítvány szervezte.

"Úgy gondoltuk, hogy egy izgalmas és érdekes téma a biztonság és a védelempolitika lesz. Ezt a témát már tavaly kiválasztottuk, és ehhez szerveztük meg az előadásokat és előadókat. Mint ahogy elég sokszor előfordult már velünk, az aktualitás utolért bennünket. Mondhatom, hogy a mai tanácskozásainknak a témája egybeesik a most zajló Európa tanács témájával."- mondta el Károlyi György, a Károlyi József Alapítvány alapítója. 

A tanácskozás megnyitóján Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Magyarország hadseregének jelenlegi állapotáról, felszereltségéről, a védelmi stratégiákról, hazánk szerepéről beszélt Fehérvárcsurgón. Mint mondja, az egyik legfontosabb a személyi állomány bővítése, a toborzás.

"Megerősítjük az országban támaszpontszerűen jelenlévő professzionális haderőt, amely a beérkező, új katonai felszerelés döntő többségét kapja. Ezek nagyon modern, NATO-kompatibilis, nagyrészt digitális hightech eszközök, és ezzel párhuzamosan kiépítünk egy független, területvédelmi tartalékos rendszert."

A honvédelmi miniszter hozzátette, hazánknak a területi elhelyezkedése miatt gondolni kell arra, hogy a harctér-előkészítésben, a lokális körülményeket ismerő, a helyi védelemre koncentráló, helyben kiképzett, könnyű fegyverzetű haderőkomponenst építsen ki. Mint mondja, ezek feltételeit megteremtették, az aktív kiképzés folyamatosan zajlik.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek