Pozitív a tapasztalat a konyhai zöld- és élelmiszerhulladék házhoz menő gyűjtésével Fehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pexels.com/Denise Nys
Pozitív a tapasztalat a konyhai zöld- és élelmiszerhulladék házhoz menő gyűjtésével Fehérváron

A gyűjtőedényekbe főként zöldség- és gyümölcsmaradékokat, valamint pékárut teszünk.

A Depónia Nonprofit Kft. február 1-től indította el Fehérvár három tömbházas övezetében, a Tóvárosi lakónegyedben, a Palotavárosban és a Szedreskerti lakónegyedben a  a konyhai zöld- és élelmiszerhulladék házhoz menő gyűjtését, majd áprilistól újabb kettő lakónegyed, az Ybl Miklós és a Királykút is csatlakozott a szolgáltatáshoz.

Kapcsolódó
Két további körzetben is elindul a konyhai zöld- és élelmiszerhulladék házhoz menő gyűjtése Fehérváron

A Depónia február 1-től sikerrel indította el ezt az új szolgáltatást Fehérvár tömbházas övezetei egy részén: a Tóvárosi lakónegyedben, a Palotavárosban és a Szedreskerti lakónegyedben. Áprilistól pedig még kettő székesfehérvári lakónegyed - Ybl Miklós és a Királykút - is csatlakozik a gyűjtéshez.

Az első időszak tapasztalatai egyértelműen pozitívak, ami pedig különösen kiemelkedő, hogy a kukák tartalma megfelelő, kevés nem odaillő hulladék, például üveg vagy zacskó került bele. A szennyezettség mértéke mostanáig mindösszesen 1-2 százalék között mozog.

A szolgáltatás elindulásától számított első 9 hétben 31 040 kilogramm konyhai hulladékot gyűjtött be a speciálisan ehhez a hulladéktípushoz kihelyezett gyűjtőedényekből a szolgáltató. A kukák telítettsége hétről-hétre átlagosan 22 százalékon mozog. Az év 10. hetében, vagyis az indulás 6. hetén volt a legmagasabb a begyűjtött mennyiség és legnagyobb a telítettség, ami azt jelenti, hogy utóbbi adat közel 40 százalék volt, azon a héten 6620 kilogrammot gyűjtöttek be.

A Depónia az eddigi tapasztalatokat egy videóban is összefoglalta.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek