2 évnél régebbi cikk

Von der Leyen: az Európai Bizottság hivatalos értesítést küldött Magyarországnak az uniós források folyósítását a jogállamisághoz kötő mechanizmus elindításáról
·HírekEurópai Unió·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Wikipedia
Von der Leyen: az Európai Bizottság hivatalos értesítést küldött Magyarországnak az uniós források folyósítását a jogállamisághoz kötő mechanizmus elindításáról
·HírekEurópai Unió·Utolsó frissítés: undefined

Az Európai Bizottság hivatalos értesítést küldött Magyarországnak arról, hogy elindítja az európai uniós források folyósítását a jogállamisághoz kötő úgynevezett feltételességi mechanizmust - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden.

Az EP-frakciók vezetői az uniós politikai prioritások végrehajtásáról kérdezték a bizottság elnökét Strasbourgban az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén, írja az MTI. Von der Leyen a baloldali-liberális politikusok magyar és lengyel jogállamiságról feltett kérdésére válaszolva elmondta: az Európai Unió Bíróságának ítélete - amelyben a bírák elutasították a Magyarország és Lengyelország által a jogállamiságra vonatkozó feltételrendszerről szóló rendelet ellen benyújtott kereseteket - megerősítette: "a bizottság megközelítése helyes ebben a témában".

Hozzátette: a magyar kormánynak adtak esélyt arra, hogy a bizottság aggályaira válaszoljon, ezeket a válaszokat a testület elemezte.

"Arra a következtetésre jutottunk, hogy meg kell tennünk a következő lépést" - szögezte le.

Ursula von der Leyen azt mondta, hogy "Magyarországon a korrupció a legnagyobb probléma". Hozzátette, hogy a bizottság tárgyal a magyar kormánnyal a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk helyreállítását célzó alaphoz kapcsolódó terv elfogadásáról és a források folyósításáról, de a folyamatot ez idáig nem sikerült lezárniuk. "Számunkra a korrupció elleni fellépés a legfontosabb feltétel e téren" - emelte ki a brüsszeli uniós végrehajtó testület elnöke.

Lengyelországgal kapcsolatban Ursula von der Leyen elmondta, hogy ott a legnagyobb aggályt a jogállamiság terén az igazságszolgáltatás függetlensége jelenti, amit az úgynevezett 7-es cikk szerinti eljárásban - a jogállamiságra jelentett rendszerszintű veszély kockázatát elemezve - vizsgálnak. A helyreállítási alap forrásairól Lengyelországgal kapcsolatban azt mondta, hogy a vita egyelőre lezáratlan.

FRISSÍTÉS, 18:13: Brüsszel hibázik, amikor "ugyanazt a nótát fújja", mint a magyar baloldal, azt ugyanis a magyarok most utasították el nagy többséggel - közölte Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter az Európai Bizottság elnökének keddi nyilatkozatára reagálva.

Gulyás Gergely a magyar kormány véleményét ismertetve az MTI-vel azt közölte: a Fidesz-KDNP csaknem 2,9 millió szavazatot kapott a vasárnapi országgyűlési választáson, míg a gyermekvédelmi törvénnyel több mint 3,3 millió ember fejezte ki egyetértését.

Ez soha nem látott támogatottság mind a kormánypártok, mind a gyermekvédelmi törvény ügye mögött - emelte ki.

Éppen ezért a demokrácia alapvető szabályait a bizottságnak is el kell fogadnia - szögezte le, hozzátéve: nem a most vereséget szenvedett magyar baloldal igényeit kellene teljesítenie a bizottságnak, hanem vissza kellene térni a józan észhez és a párbeszédhez. Erre a magyar kormány mindig nyitott volt - hangsúlyozta.

A miniszter azt is kérte: Brüsszel ne büntesse meg a magyar választókat azért, mert a választáson és a gyermekvédelmi törvény ügyében nem a Brüsszelnek tetsző véleményt fogalmazták meg.

Hasonlóképp reagált a Facebookon Varga Judit is Ursula von der Leyen bejelentésére. Az igazságügyi miniszter posztjában többek között azt írta, hogy "az eljárás elindításának vannak feltételei", melyek közül eddig tudomása szerint egyik sem teljesült. Nyomatékosította, hogy "a magyar kormány politikai nyilatkozatokkal nem foglalkozik és várja a konkrétumokat tartalmazó hivatalos értesítést".

A teljes posztot itt lehet elolvasni:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek