2 évnél régebbi cikk

Orbán Viktor: Az orosz embargóval a rezsicsökkentésnek is vége lenne
Fehérvár Médiacentrum fotója
facebook.com/orbanvikto
Orbán Viktor: Az orosz embargóval a rezsicsökkentésnek is vége lenne

Elfogadhatatlannak nevezte az Oroszország ellen bevezetni kívánt uniós olajembargót Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban. A kormányfő szerint a javaslat felér egy a magyar gazdaságra ledobott atombombával. A kormányfő arról is beszélt, hogy legkésőbb május végére lehet új kormány . 

Orbán Viktor a  választások után első alkalommal szólalt meg ma reggel  Kossuth Rádióban. A beszélgetés elején a miniszterelnök kifejtette, hogy a háború az energiabiztonságot is veszélyezteti közvetlenül.

Az uniós olajembargó kapcsán kiemelte a kormányfő, hogy pár hete konszenzus volt arról a vezetők között, hogy minden országnak szuverén joga megállapítani, hogy milyen energia összetételben működteti a gazdaságát. A bizottság megbontotta a Versailles-ban megkötött európai egységet.  "A bizottság megtámadta az európai egységet" - fogalmazott Orbán Viktor.

Magyarországra bármilyen olaj csak csővezetéken érkezhet - tette hozzá kormányfő, aki azt is kifejtette: "olyan javaslat, ami figyelmen kívül hagyja ezt, az egy atombomba a magyar gazdaság ellen"

"Magyarországon olyan finomító működik, amelyet kizárólag az orosz olajra terveztek" - fogalmazott Orbán Viktor. "Több százmilliárd forint lenne a finomító átalakítása, és utána drágább lenne az ideérkező olaj, mint korábban" - fejtette ki a miniszterelnök. A miniszterelnök szerint az asztalon lévő javaslat semmilyen megoldást nem tartalmaz, így teljesen elfogadhatatlan. A kormányfő arról is beszélt, hogy a bizottság javaslata szerint 700 forint lenne a benzinár és 800 forint lenne a gázolaj. 


Orbán Viktor azt is kiemelte, hogy 5 év kellene az egész folyamathoz, és pénz kell a finomítók átalakítására és az energiarendszer átalakítására. "Várjuk az új javaslatokat!" - tette hozzá Orbán Viktor. 

Harc a rezsicsökkentésért

Orbán Viktor arról is beszélt a Kossuth Rádióban, hogy véleménye szerint az nem működik, hogy a magyar érdekekkel szemben álló javaslatokat terjesztenek elő. Ezt hazánk nem tudja elfogadni, a javaslatot vissza kell küldeni, hogy dolgozzanak ki újat.

"Ha nem oldják meg a magyar kérdést, és bevezették volna az olaj-és gázembargót, akkor vége lenne  a rezsicsökkentésnek. Ez egy harc most a rezsicsökkentés érdekében - fogalmazott Orbán Viktor. 

"Magyarországnak más véleménye van a szankciókról. 2014-ben is más véleményem volt" - fogalmazott Orbán. 

A kormányfő szerint az eddig bevezetett szankciók nagyobb gondot okoznak az európai gazdaságnak, mint az oroszoknak. Orbán Viktor azt is kiemelte, hogy Magyarországnak a vétóját fenn kell tartani a magyar szempontból legfontosabb kérdésekre. "Legjobb meggyőződésem ellenére a szankciók első öt csomagjára igent mondtam, de korábban világossá tettem, hogy lesz egy vörös vonal, ez pedig az energiaembargó. Most kell megálljt parancsolni"- mondta a miniszterelnök. 

Magyarország álláspontja a béke

Hazánk elfogadhatatlannak tartja, hogy egyházi vezetőket is szankciós listára tegyék. Ilyen ügy az is, hogy Kirill pátriárkát a kitiltottak listájára akarják tenni. Fontos tisztázni, hogy ki háborúzik. "Az oroszok megtámadták Ukrajnát ezért ez nem a mi háborúnk"   - erről is beszélt a miniszterelnök a Kossuth Rádióban. 

"A mi álláspontunk a béke!" A miniszterelnök hozzátette, hogy hazánknak ki kell maradni a háborúból. Hazánk közel 700 ezer menekültet engedett be Ukrajnából, a felajánlás pedig mintegy 37 millió eurót tesz ki. Orbán Viktor azt is kifejtette, hogy aki fegyvert szállít, az bajt hoz a fejére. 

Jelentős átalakítás várható a kormány szerkezetében

A Jó reggelt, Magyarország! című műsorban végezetül a kormányalakításról is beszélt a miniszterelnök. Orbán Viktor kifejtette, hogy a migráció velünk marad, és a migrációs nyomás nőni fog. A pandémiával is számolni kell, az is része marad a gondolkodásnak, és itt van a háború, ezért a miniszterelnök szerint olyan kormányt kell alakítani, ami megfelel ezeknek a kihívásoknak. 

"Jelentősen át fog alakulni a kormány szerkezete, sok új embert akarok behozni"- hangsúlyozta Orbán Viktor. Legkésőbb május végére lehet új kormány . 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek