1 évnél régebbi cikk

Orbán: a rezsit megvédjük, az extraprofitot elvonjuk!
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Orbán Viktor
Orbán: a rezsit megvédjük, az extraprofitot elvonjuk!

A kormány létrehoz egy rezsivédelmi és egy honvédelmi alapot, innen fizetjük majd a rezsicsökkentés és a honvédség megerősítésének költségeit - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán.

A kormány az alaptörvényben biztosított jogával élve ma éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet. A járvány elleni védekezés alatt bevezetett veszélyhelyzethez hasonlóan ez is lehetővé teszi a kormánynak, hogy azonnal reagáljon és minden lehetséges eszközzel megvédje Magyarországot és a magyar családokat" - foglalta össze Orbán Viktor kedden közzétett videójában.

Kapcsolódó
Orbán Viktor: háborús veszélyhelyzetet hirdetett a kormány

A miniszterelnök a Facebook-oldalán jelentette be.

Ma pedig az első döntésekről adott tájékoztatást:

"A háború elhúzódik, a brüsszeli szankciós politika nem javul, és ez együtt drasztikus áremelkedésekhez vezet. Ma a rezsicsökkentés Magyarországon védi a családokat, de az energia ára tovább emelkedik, és ezért egyre nehezebb és költségesebb megvédeni a családokat. Ráadásul a honvédséget is haladéktalanul meg kell erősítenünk" - kezdte a miniszterelnök Facebook-videójában.

Majd hozzátette, az emelkedő kamatok és az emelkedő árak révén a bankok és a nagy multicégek nagyobb haszonra, extraprofitra tesznek szert. A kormány ezért úgy határozott, hogy létrehoz egy rezsivédelmi alapot és egy honvédelmi alapot. Innen fizetik majd a rezsicsökkentés és a honvédség megerősítésének költségeit.

"Kötelezzük a bankokat, a biztosítókat, a nagy kereskedelmi láncokat, az energiaipari és kereskedő cégeket, a telekommunikációs vállalatokat és a légitársaságokat, hogy extraprofitjuk nagy részét ebbe a két alapba fizessék be" - emelte ki Orbán Viktor.

Ezek az intézkedések időben korlátozottak: két évre, 2022-re és 2023-ra vonatkoznak. Akik ebben a háborús helyzetben extra haszonra tesznek szert, azokat arra kérjük, azoktól elvárjuk, hogy segítsék az embereket. és járuljanak hozzá az ország védelmi költségeihez."

A kormányfő azzal zárta, ahogy vállalták, a családokat, a nyugdíjasokat, a munkahelyeket, és a rezsicsökkentést az elhúzódó háborús helyzetben is meg fogják védeni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek