10 hónapnál régebbi cikk

Hulladékgazdálkodás, védőnői szolgálat, fejlesztések: fontos döntések születtek a közgyűlésen
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Hulladékgazdálkodás, védőnői szolgálat, fejlesztések: fontos döntések születtek a közgyűlésen

Fontos, a város mindennapi életét meghatározó döntések születtek a pénteki rendkívüli közgyűlésen, július elsejével a hulladékgazdálkodási rendszer és a védőnői szolgáltatás is az államhoz kerül, az átadáshoz szükséges döntéseket a közgyűlésnek kellett meghoznia.

Két területen is fontos határnap a július elseje. Ekkor lép életbe az a törvénymódosítás, amelynek értelmében a védőnők feletti munkáltatói jogokat többé nem az önkormányzatok fogják gyakorolni: a védőnők ezentúl a kórház alkalmazottai lesznek. Ehhez kapcsolódóan kellett az átadással kapcsolatos döntéseket meghozni.

A hulladékgazdálkodáshoz kapcsolódó feladatrendszer sem önkormányzati kötelező feladat már július elsejétől, az államhoz kerül, amit 35 évre koncesszióba adott egy korábban kiírt pályázat alapján, ezt a Mol nyerte el.

"Ők egy regionális pályázati struktúrában fogják ezt a feladatrendszert ellátni. A mi régiónkban egy konzorciumban, amelyben a győri és tatabányai cég mellett a Depónia is részt tud venni. A régiókoordinátori pályázatot ez a konzorcium, így a Depónia is elnyerte. Ebből kifolyólag továbbra is itt Székesfehérváron a Depónia fog szolgáltatni" - mondta el Cser-Palkovics András polgármester, aki hangsúlyozta, a Depónia továbbra is 100 százalékban önkormányzati tulajdonú cég marad.

Fejlesztéshez kapcsolódó döntést is meghoztak a képviselők. El tudják indítani a Krasznai és Udvardi utak felújításához kapcsolódó közbeszerzést, valamint a Balatoni 2-es szervizút felújítása is megkezdődhet. Az áram és gáz tekintetében elindította város a közbeszerzési eljárásokat az intézmények számára szükséges energiabeszerzések kapcsán.

"A közösségi közlekedés is szóba került a rendkívüli tanácskozáson. "12400-at is meghaladja a diákbérlet szám, amit értékesíteni tudtunk az előző hónapban, ez minden korábbi rekordot megdöntött. A mai döntés pedig a Volánbusszal szerződésmódosításra vonatkozott. Bizonyos adatok még hiányoznak részben a Volánbusz részéről, de részben pedig önkormányzat döntésére is vár, hogy ki tudjunk írni egy hosszabb pályázatot. Ez Európai Uniós nyílt pályázati struktúrában megjelenő pályázati kiírás lesz, remélem, hogy majd eredményesen zárul" - mondta el a polgármester.

A mostani döntés alapján 2025-ig kell ezt a pályázatot kiírni az önkormányzatnak. Az eljárás kapcsán még önteni kell a városnak, hogy milyen hálózatra és mekkora futott kilométerszámra írják ki. Ez meghatározza az eszközparkot is.

Az ülésen egy új bizottsági tag is Szontághné Kovács Erika is letette az esküt, valamint az Auchan-körforgalom kapcsán tett fel az ellenzék kérdést. Ezzel kapcsolatban Cser-Palkovics András arról is beszélt, hogy halasztás alatt van az Auchan-körforgalom fejlesztése, de bízik abban a város, hogy ez nem azt jelenti, hogy nem valósul meg, hanem amikor lesz állami pénzügyi forrás, úgy az állam az ehhez kapcsolódó döntést meghozza. Mint ahogy abban is bízik, hogy a negyedik sztrádalejáró is megvalósulhat.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek